Έναν στους δέκα εργαζομένους στις ΔΕΚΟ αφορά το πλαφόν των 4.000 ευρώ μηνιαίων αποδοχών που καθιερώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και εννέα στους δέκα εργαζομένους το «μαχαίρι» 10% για όσους έχουν αμοιβές πάνω από 1.800 ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το πλαφόν σε συνδυασμό με το… μαχαίρι θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών έως και κατά 25%.

Σημαντικές περικοπές θα υποστούν και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική, οι οποίοι επίσης χάνουν το 10% των αποδοχών τους, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται για τους 700 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που περίμεναν ότι θα διοριστούν στην Αγροτική και τελικά θα διοριστούν στο ΙΚΑ.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή φέρνει τα πάνω-κάτω στις ΔΕΚΟ και έχει ήδη πυροδοτήσει έντονο κύμα αντιδράσεων.

Αναμένεται όμως ότι θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τις αναδιαρθρώσεις των ΔΕΚΟ με αιχμή τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:

• Ανώτατο πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα (μικτά) υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Εξαιρούνται πρόεδροι, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι (για τους οποίους ισχύει το πλαφόν που είχε οριστεί με τον νόμο 3833/2010). Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου στο 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.

• Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μικτά). Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φτάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Μόνο 11% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ έχουν μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω από 1.800 ευρώ.

• Πλαφόν 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές υπερωριών, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει τους υπαλλήλους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τις αμοιβές.

• Μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζομένου 25%.

Μετά τις παρεμβάσεις αυτές, υπάλληλος που έχει σήμερα μικτές αποδοχές 5.856 ευρώ θα χάσει τελικά 1.464 ευρώ τον μήνα, καθώς ο περιορισμός της μέγιστης μείωσης κατά 25% εκτοπίζει το πλαφόν των 4.000 ευρώ. Άλλος υπάλληλος όμως με σημερινές αποδοχές 2.200 ευρώ με το «μαχαίρι» του 10% (αφού οι αποδοχές του ξεπερνούν τα 1.800) θα δει τον μισθό του να συρρικνώνεται στα 1.980 ευρώ.

Τι «πληρώνουν» οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ

Και στην περίπτωση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, ενώ καταργείται και το επίδομα «περιποίησης πελατείας». Συνεχίζει πάντως να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων. Παράλληλα, οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ ακυρώνονται, οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται και οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του ταμείου.

Φεύγουν κι άλλοι συμβασιούχοι

Κατά 15% θα μειωθούν το 2011 σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις προσωπικού ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου. Η εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα θα αφορά και στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας που φέτος εξαιρούνταν, ενώ στον κανόνα 1:5 προσμετρούνται ως προσλήψεις οι τυχόν μετατάξεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον στενό δημόσιο τομέα (π.χ. από δημόσιες επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση προς την κεντρική κυβέρνηση), κατόπιν των σχετικών «εντολών» της τρόικας.

Πηγή: euro2day.gr