«Η Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη του Λυκόφωτος» τονίζει στο πρώτο του θέμα το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι το αδιέξοδο είναι μπροστά και πλέον παίρνουν μορφή τα σενάρια για Grexit.

«Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα κυμαίνονται από παραμονή στο ευρώ μέχρι ένα καταστροφικό διαζύγιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται επίσης ημίμετρα όπως η κυκλοφορία παράλληλων νομισμάτων με την οικονομική στήριξη να ανακυκλώνεται ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη σε ευρώ» λέει το πρακτορείο και περιγράφει τα τρία σενάρια.

Σενάριο Α – Αποφεύγεται το Grexit

Ο Τσίπρας που κέρδισε τις εκλογές δεσμευόμενος να αλλάξει τους σκληρούς όρους των προγραμμάτων στήριξης, υποχωρεί στα αιτήματα των πιστωτών. Οι πολιτικοί του ακροβατισμοί στέγνωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και σακάτεψαν τις ελληνικές τράπεζες. Αντιμέτωπος με την επιλογή εκδίωξης από το ευρώ ή εφαρμογής λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια, ο κ. Τσίπρας υποχωρεί.

Ενώ όμως, ρέει η βοήθεια, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι πιο ακραίοι υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Σχηματίζεται ένας νέος συνασπισμός και η στήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης κρατά τον κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση ή προκηρύσσονται εκλογές.

Σενάριο Β: Hotel California

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι η ένταξη στην ευρωζώνη είναι λίγο σαν τους στοίχους του τραγουδιού των Eagles: «Μπορείς να μπεις όποτε θέλεις αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις».
Εάν ο κ. Τσίπρας δεν πετύχει συμβιβαστική συμφωνία μπορεί να υπάρξει αλυσίδα γεγονότων. Με τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης αμετακίνητους, η ΕΚΤ κόβει την στήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Αυτό απαιτεί κεφαλαιακούς περιορισμούς και κλείσιμο τραπεζών.

Σενάριο Β1: Τούμπα

Οι δραματικές επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα να συμβιβαστεί.  Ο κ. Τσίπρας σχηματίζει νέο κυβερνητικό συνασπισμό με την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση.

Γίνεται δημοψήφισμα – ενώ οι τράπεζες είναι κλειστές και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί σε ισχύ – ώστε να έχει λαϊκή εντολή για αλλαγή πορείας. Σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά δεν γλιτώνει τη νέα ύφεση.

Σενάριο Β2: Έξοδος

Με τις τράπεζες κλειστές η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και εντείνεται η κοινωνική αναταραχή με την Γερμανία στο στόχαστρο ως ο βασικός εχθρός.

Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δίνουν στην κυβέρνηση τα περιθώρια να τυπώσει νέο νόμισμα ή IOU για τις εγχώριες πληρωμές. Αυτό το νέο «νόμισμα» γρήγορα βουλιάζει.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δίνουν στην Ελλάδα ένα «γλυκαντικό», ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα για να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή.

Το χρέος της Ελλάδας προς το Δημόσιο αναδιαρθρώνεται, δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ είτε μέσω του ταμείου διαχείρισης κρίσεων της ευρωζώνης είτε από το γλυκαντικό.

Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Γίνεται κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κυκλοφορούν ταυτόχρονα και το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει φύγει επισήμως από την ευρωζώνη -η πόρτα παραμένει ανοικτή για επιστροφή- αν και η χώρα βολοδέρνει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο.

Σενάριο Γ: Καταστροφή

Η Ελλάδα αποχωρίζεται την ευρωζώνη με μια άτακτη χρεοκοπία, εν μέσω διαδηλώσεων, μεγαλύτερης μιζέριας για τους περισσότερους και με την κυβέρνηση να κατηγορεί για τα πάντα τους Γερμανούς.

Δεν παρέχεται βοήθεια για να στηριχθεί ένα νέο νόμισμα και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση ομολόγων και χρέους του ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τις ρήτρες χρεοκοπίας όλων των πιστωτών. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια προτού υπάρξει νέα δομή.

Το πλήγμα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην Ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη πίσω σε ύφεση και εντείνει τις πιέσεις σε ευάλωτα κράτη.

Οι κακές σχέσεις οδηγούν την Ελλάδα σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αμφισβητείται, φέρνοντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει τον δρόμο σε εξτρεμιστές -είτε από την Αριστερά είτε από την Ακροδεξιά- να αναλάβουν την εξουσία. Αυτοί που μπορούν φεύγουν από τη χώρα.

Η αναταραχή εγείρει αμφιβολίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα -και ασταθής- κυβέρνηση στρέφεται προς τη Ρωσία δίνοντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια βάση στη Μεσόγειο.