Η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων που αποκτήθηκαν με τραπεζικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και ψηφίστηκαν το περασμένο Σάββατο από την κυπριακή Βουλή δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα της τρόικας με αποτέλεσμα η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 350 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να μην περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Παρασκευής.

Προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων, αλλά στα σχετικά νομοσχέδια ενσωματώθηκαν τροπολογίες για να υπάρχει δίχτυ προστασίας έναντι των ευάλωτων πιστωτών.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε την απευθείας αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο τεσσάρων νομοθετημάτων που ενέκρινε η Βουλή, προκειμένου, όπως λέει, «το ανώτατο δικαστικό σώμα, ένας ανεξάρτητος θεσμός της Δημοκρατίας, να αποφανθεί ως εκ της αρμοδιότητάς του περί της συνταγματικότητας ή μη των νομοθετημάτων».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stockwatch.com.cy, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος σημειώνει ότι «για αποφυγή της οποιασδήποτε αχρείαστης αντιπαράθεσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη της γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα και της διαπίστωσης ότι, τέσσερα εκ των έξι νομοθετημάτων που ενέκρινε η βουλή και δεν υπέγραψα προς δημοσίευση συγκρούονται με το σύνταγμα, αποφάσισα αντί της αναπομπής των συγκεκριμένων νομοθετημάτων στη βουλή των αντιπροσώπων, την απευθείας αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου το ανώτατο δικαστικό σώμα, ένας ανεξάρτητος θεσμός της Δημοκρατίας, να αποφανθεί ως εκ της αρμοδιότητάς του περί της συνταγματικότητας ή μη των νομοθετημάτων.

Τα τέσσερα νομοθετήματα στα οποία έκανε απευθείας αναφορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ανώτατο δικαστήριο είναι:

– Προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης με δάνειο μέχρι €350 χιλ. Οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφεύγουν στο δικαστήριο ζητώντας την έκδοση διατάγματος αναστολής εκποίησης και καταβολής των οφειλών.

– Απαλλαγή εγγυητών από τις όποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας.

– Απαλλαγή των μικροοφειλετών από το υπόλοιπο των οφειλών σε περίπτωση εκποίησης της ενυπόθηκης περιουσίας.

– Διασύνδεση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Στη γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος προσθέτει ότι για τα άλλα δύο νομοθετήματα που κατά την άποψη του γενικού εισαγγελέα δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης με το Σύνταγμα, θα αποφασίσει εντός της καθορισμένης από το Σύνταγμα προθεσμίας, αφού διαβουλευθεί και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Τα εν λόγω νομοθετήματα είναι:

– Τροποποίηση του νόμου περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε πελάτη χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να καταγγέλλει στη διοικητή της ΚΤ, την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται εάν θεωρεί πως παραβιάζεται η οδηγία της ΚΤ για την αναδιάρθρωση δανείων.

– Τροποποίηση του νόμου περί Κεντρικής Τράπεζας που αφορά στην κατηγοριοποίηση δανείων και παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για αποτροπή των μαζικών εκποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην υπογραφή άλλων οκτώ νομοθετημάτων.

Ο πρόεδρος επισημαίνει στη δήλωση του ότι «στις αποφάσεις μου έλαβα υπόψη ότι ο επιδιωκόμενος στόχος της διασφάλισης των συμφερόντων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού επιτυγχάνεται πλήρως με τους νόμους που τέθηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου», προσθέτει ο πρόεδρος.

Επισημαίνει ότι «ταυτόχρονα, γνώμονας των αποφάσεων μου είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και αποφυγή των οποιωνδήποτε εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα που με τις θυσίες του λαού μας επιτεύχθηκαν».

«Την ίδια ώρα συνεχίζω τις εντατικές διαβουλεύσεις με πολιτικούς ηγέτες και επικεφαλής θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επιτύχω την καθοριστικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας μας, απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.