Το Economist σε σχόλιό του για την ελληνική οικονομία εκφράζει την πεποίθηση ότι ακόμα και σε περίπτωση συνασπισμού μετά τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, οι πιθανότητες της χώρας να αποφύγει την πτώχευση θα ήταν πιο ισχνές από ποτέ.

Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων ατονούν και αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την καθυστέρηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις δυσκολίες της περαίωσης.

Όπως τονίζει, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου «έσκασε» στην αγορά την απειλή των πρόωρων εκλογών, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα επίπεδα που είχαν αγγίξει τον περασμένο Μάιο, ακριβώς πριν την παρέμβαση του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Όμως αυτή τη φορά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα, προειδοποιεί ο Economist. Εάν διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, το αποτέλεσμα πιθανότατα να είναι μία δυσκίνητη κυβέρνηση συνασπισμού. Ήδη η αντιπολίτευση και τα κόμματα της αριστεράς, αντιτίθενται στο μνημόνιο.

Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σημαντική επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα κινδυνεύσουν να αναβληθούν.

Όπως τονίζει το Economist, σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποφύγει την χρεοκοπία θα είναι μικρότερες από ποτέ.