Όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας γίνεται ο βασικός μέτοχος της μεγαλύτερης εταιρείας συμμετοχών της χώρας οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι τεράστιες.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτώντας το 17,7% της Marfin Investment Group (MIG) γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχός της ( τα ποσοστά των σημερινών μεγαλομετόχων της εταιρείας και συγκεκριμένα του IRF European Finance (17,9%) και του Dubai Group (17,3%) αναμένεται να μειωθούν) και αναλαμβάνει ισχυρό ρόλο στη Marfin Investment Group, η οποία έχει κάτω από την ομπρέλα της επτά επιχειρηματικούς ομίλους με συνολικά 33 εταιρείες.

Παράλληλα, με την κίνησή της αυτή δίνει τον τόνο των εξελίξεων στην ελληνική επιχειρηματική αγορά συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Αυτό θα γίνει διότι οι επιχειρήσεις του Ομίλου MIG θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδυτικές πρωτοβουλίες και ανακατατάξεις που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη και το κλίμα στην αγορά.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι με την παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς οι συμμετοχές της MIG θωρακίζονται έναντι πρακτικών επιθετικών funds τα οποία ήδη από καιρό έχουν αρχίσει να αγοράζουν υποχρεώσεις ελληνικών επιχειρήσεων και μέσω της εξαγοράς των δανείων αυτών καθίστανται εκ των βασικών τους μετόχων.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της Marfin στο τέλος του 2013 ήταν σε 1,856 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα η Vivartia (Δέλτα, Goody’s, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθης) έχει ομολογιακά δάνεια 388,7 εκατ. ευρώ, η Attica Group 289,9 εκατ. ευρώ, η Singular Logic 53 εκατ. ευρώ, οι εταιρείες Υγεία, Μητέρα, Λητώ 177,7 εκατ. ευρώ, κλ.π..

Σημαντικό ρόλο στο deal έπαιξαν κατά τους γνωρίζοντες τα τραπεζικά δάνεια της θυγατρικής της MIG στη Σερβία εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων «Robne Kuce Beograd (RKB)» που υπερβαίνουν τα 301 εκατ. ευρώ και κάποια από αυτά είχαν συνομολογηθεί με την CPB, η οποία εξαγοράσθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η Marfin Investment Group αποκτά έναν αξιόπιστο επενδυτή που θα μπορεί να τη συνδράμει σε πλάνα ανάπτυξης ή σε σχέδια αναδιάρθρωσης αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη στην τρέχουσα συγκυρία.