Αποφασισμένη να βάλει τέλος στο σίριαλ των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επιμένει ότι ο τελικός λογαριασμός σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβεί τα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος θα έχει συνάντηση με την τρόικα.

Ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών είναι από τα σημεία-κλειδιά της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ ανεβάζει κατά πολύ το ύψος των κεφαλαίων, διότι ακολουθεί διαφορετική μεθοδολογία από αυτήν που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Κύκλοι της ΤτΕ, γράφει σήμερα το «Έθνος», σημείωναν ότι τα stress tests έτρεξαν με βάση παραδοχές που καθόρισε η τρόικα.

Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής που διενήργησε η BlackRock θα δημοσιοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου, καθώς παραμένουν ανοικτές κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα διευθετηθούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην κυριολεξία έχουν στρατοπεδεύσει από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στην ΤτΕ και ελέγχουν διεξοδικά τα στοιχεία των 4 συστημικών τραπεζών ώστε να διαπιστώσουν αν η μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τραπεζικές πηγές, τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής «πατάνε» στο βασικό σενάριο, με τον δείκτη των βασικών κεφαλαίων (core tier 1) στο 8% (και όχι στο 9%), με αποτέλεσμα τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες να διαμορφώνονται στο επίπεδα των 5,8 με 6,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, και σύμφωνα με πληροφορίες από τα τραπεζικά επιτελεία, τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες εμφανίζει η Eurobank, ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, με το ύψος των κεφαλαίων να φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί πολύ λιγότερα κεφάλαια, που δεν θα υπερβούν τα 500 με 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank δεν θα υπερβούν τα 500 εκ. ευρώ. Επίσης κεφάλαια ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ θα χρειαστεί και η Τράπεζα Αττικής.

«Καλή πορεία»
Στο ύψος των κεφαλαίων αναφέρεται και η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, σημειώνοντας πως «οι αγορές φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφλήσει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν επηρεάζονται από δημοσιεύματα ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τη διαγνωστική μελέτη της Blackrock ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ και όχι σε 5 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε κατ΄ ιδίαν στις ελληνικές συστημικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος». Υπογραμμίζοντας ότι: ακόμη και κάτω από τα πιο δραματικά σενάρια καταποντισμού της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα έφταναν τα 20 δισ. ευρώ.

Ακόμα σημειώνουν ότι από τα 5 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. απαιτούνται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank, επισημαίνοντας πως η τράπεζα «θα μπορούσε να είχε ήδη αντλήσει το σύνολο αυτού του ποσού από την αγορά αν η όλη διαδικασία δεν είχε μπλοκαριστεί από διάφορες αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις και καθυστερήσεις».

Eurobank-Στόχος η ισχυρή θέση μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Με ζημιές ύψους 1,15 δισ. ευρώ «έκλεισε» το 2013 για τη Eurobank, η οποία ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο σημείωσε ανάκαμψη στα προ προβλέψεων κέρδη της, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ.

«Συνεχίζουμε τις ενέργειες για ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσης. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης να βρει τη Eurobank σε ισχυρή θέση, ικανή να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία και να στηρίξει την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, υπογραμμίζοντας: Προχωρούμε σε περαιτέρω εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού μας, με συντηρητική πολιτική προβλέψεων. Ενισχύουμε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, αυξάνοντας σημαντικά τον δείκτη κάλυψης των επισφαλειών.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση της Eurobank εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των οικονομικών στοιχείων της τράπεζας το 2014, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τράπεζα θα βγει στις αγορές στο β’ εξάμηνο του έτους και έδωσε έμφαση στη σημαντική μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων.