«Η αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι ήδη σε εξέλιξη και κανένα έργο δεν χάνεται εξαιτίας της αναθεώρησης. Όσα μάλιστα, δεν ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020».

Αυτό υπογράμμισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το σχέδιο βασικοί συνεργάτες είναι οι Περιφέρειες, με όλους τους φορείς και φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η τελευταία αναθεώρηση του σημερινού ΕΣΠΑ θα επισημοποιηθεί το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο, ενώ το 2014 και το 2015, θα ”τρέχουν” δύο ΕΣΠΑ παράλληλα, «ώστε να στηριχθεί ακόμη ουσιαστικότερα η πραγματική οικονομία, η ρευστότητα και η απασχόληση».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι διαφορετικό τόσο στη φιλοσοφία του όσο στην αρχιτεκτονική του, με περιορισμό της γραφειοκρατίας και επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» και θα δίνει μεγάλη βαρύτητα σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Στο επιμέρους ζήτημα του καινούριου ΕΣΠΑ, που αφορά στα νέα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, οι αλλαγές είναι οι έξης:

– Πρώτον: Προβλέπονται 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, δηλαδή κάθε Περιφέρεια έχει το δικό της πολυτομεακό και πολυταμειακό πρόγραμμα. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει τώρα, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για συνολική αντιμετώπιση με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και καινοτόμα έργα που θα διατρέχουν ταυτόχρονα πολλούς τομείς, εξασφαλίζοντας συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

– Δεύτερον, οι διαθέσιμοι πόροι αυξάνονται. Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά η κατεύθυνσή είναι οι Περιφέρειες να έχουν ουσιωδώς μεγαλύτερο μερίδιο απ’ ότι σήμερα.

– Τρίτον: Αναβαθμίζεται και υποστηρίζεται το έργο των Περιφερειών με στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Από την πλευρά του το υπουργείο, σε συνεργασία με διακεκριμένους συμβούλους και φορείς από τον ιδιωτικό τομέα, προχωράει σε συγκεκριμένο κεντρικό σχεδιασμό για τους επιχειρηματικούς τομείς, στους οποίους θα κατευθυνθεί ένα σημαντικό ποσοστό των πόρων.

«Τα συμπεράσματα από τον σχεδιασμό μας, μπορούν να βοηθήσουν και τις Περιφέρειες, ώστε να εντοπίσουν και εκείνες, σε ποιες τοπικές επεμβάσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι χρήσιμο να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια» κατέληξε ο υπουργός.