Την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Πανίκου Δημητριάδη, αξίωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Καρογιάν, αναφερόμενος σε πρωϊνή δήλωση του Πρόεδρου, Ν. Αναστασιάδη, περί ενδεχόμενου παύσης του διοικητή για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει κατά νου πολύ σοβαρά θέματα για να κάνει τις πολύ αυστηρές δηλώσεις για τον διοικητή της ΚΤ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Καρογιάν μίλησε για απροθυμία του διοικητή να συνεργαστεί με τους συντεταγμένους θεσμούς της Πολιτείας, σημειώνοντας ότι το ΔΗΚΟ κατέβαλε προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών ομαλής συνεργασίας του με την εκτελεστική εξουσία, οι οποίες δεν βρήκαν ανταπόκριση. «Ίσως είναι η ώρα που θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο διοικητής της ΚΤ να διευκολύνει την κατάσταση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να υποβάλει την παραίτησή του, ως πράξη προσφοράς υπηρεσίας προς τον τόπο» κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

Το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για «μέγα ολίσθημα» του Προέδρου Αναστασιάδη και επέκρινε την κυβέρνηση ότι ψάχνει για «αποδιοπομπαίους τράγους». Ο γγ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να βρει τρόπο συνεργασίας με τον διοικητή, μακριά από σκοπιμότητες, καθώς η συνεργασία τους αποτελεί προϋπόθεση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι θεσμός, μέρος του οικοδομήματος της ΕΕ και «υλοποιεί τις αποφάσεις που έλαβαν από κοινού η τρόικα και η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μεθοδεύσει διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, σχετικά με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο διοικητής της ΚΤ, με πρόθεση την αντικατάστασή του. Ο κ. Προδρόμου υπενθύμισε ότι ο κ. Δημητριάδης ομολόγησε, δημόσια, ότι η Λαϊκή Τράπεζα «κρατήθηκε στον αναπνευστήρα» για αρκετούς μήνες με τον ELA μέχρι τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου και ζήτησε την ποινική διερεύνηση του θέματος. Ο κατάλογος των ζητημάτων, για τα οποία πρέπει να κριθεί ο διοικητής, είναι μακρύς, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.