Στην ανάγκη μεταρρυθμιστικών αλλαγών και στην ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, στο συνέδριο Insurance Money Conference 2013 με τίτλο «Η ασφαλιστική αγορά την επόμενη 5ετία». Επισήμανε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «οι ελληνικές τράπεζες να απέχουν από ασφαλιστικές δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών», ενώ τόνισε πως «πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των μεταρρυθμίσεων ή της ακινησίας».

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στα επαγγελματικά ταμεία και τις ιδιωτικές συντάξεις και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, διευθύνων σύμβουλος & CEO, Eurolife ERB, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, περιέγραψε την εικόνα που μπορεί να έχει η ασφαλιστική αγορά το 2020, δηλώνοντας πως «στόχος είναι η αγορά από 4,3 δισ. ευρώ να φτάσει τα 10,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό διείσδυσης ως μέρος του ΑΕΠ από 2,5% να φτάσει στο 4,5%». Στη συνέχεια η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη, συμπλήρωσε πως «σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες πλέον για την προώθηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, «Ευρώπη Ασφαλιστική», Νικόλαος Μακρόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη ασφάλισης κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, αποτελεί τη μοναδική χώρα στην ευρύτερη περιοχή που δεν ασφαλίζεται η κατοικία σε περίπτωση σεισμού.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισήμανε στην ομιλία του τη σημασία που έχει για την ασφαλιστική αγορά αυτή η χρονική συγκυρία, καθώς «μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να αποτελέσει ένα δίχτυ ασφάλειας για τους πολίτες», ενώ ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, πρόεδρος International Life A.E.A.Z. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, παρουσίασε τις δύο προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η πολιτεία για να διευρυνθεί το πεδίο δράσης της ασφαλιστικής αγοράς: τη θέσπιση ενός «Νέου Πρότυπου Αποταμίευσης», το οποίο θα επιτρέπει τον ατομικό-οικογενειακό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό για περιόδους άνω των 60 ετών (40 χρόνια συσσώρευσης κεφαλαίων, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε μηνιαία συνταξιοδοτική παροχή) και τη θέσπιση Εγγυητικών Κεφαλαίων, για περιπτώσεις πτωχεύσεων ασφαλιστικών φορέων. Τα pension funds δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς εγγυητικά κεφάλαια.