Εφικτό θεωρεί η κυβέρνηση το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με τα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012 που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πως οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι από μόνες τους ικανές για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τονίζοντας πως πρέπει να ενισχύεται όλο και περισσότερο ο συνδυασμός τους με πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η Eurostat δημοσιοποίησε σήμερα τα προσωρινά απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, στο πλαίσιο της 1ης Κοινοποίησης της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία:

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 10% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι:

Α. Το έλλειμμα διαμορφώνεται σε αυτό το ύψος αφού προσμετράται η επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η επίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται από την Eurostat πως έχει εφάπαξ επίδραση (one-off impact).

Β. Το έλλειμμα σε όρους καθαρής δημοσιονομικής επίδοσης, δηλαδή χωρίς την επίπτωση αυτή, ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ.

– Ο στόχος του Προϋπολογισμού για το 2012 ήταν για έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ.

– Το έλλειμμα, συνεπώς μειώθηκε κατά 3,8% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2011 (από 9,8% του ΑΕΠ σε 6% του ΑΕΠ).

– Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ έναντι 2,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 (δηλαδή μείωση κατά 1,7% του ΑΕΠ).

Συνεπώς η Ελλάδα, με επώδυνες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις διαδικασίες, προσεγγίζει τον εθνικό στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Βέβαια, οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αν και αναγκαίες, δεν είναι από μόνες τους ικανές για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πρέπει να ενισχύεται όλο και περισσότερο ο συνδυασμός τους με πολιτικές ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης».