Με στόχο φέτος οι εξαγωγές να υπερβούν το 13% επί του ΑΕΠ και να φθάσουν μέχρι το 2015 στο 16%, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάγδα Καρακόλη, επεσήμανε σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ότι η κυβέρνηση θέτει το τρίπτυχο καινοτομία, εξωστρέφεια, δικτύωση, ως το ισχυρότερο θεμέλιο για την ανάκαμψη και ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η επιτυχία της προσπάθειας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας απαιτεί τον συντονισμό και την αμοιβαία συνεργασία και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εστιάσουν «στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ τους, στη δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού στήριξης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μελών τους και στη δημιουργία συνεργιών αξιοποιώντας τυχόν προγράμματα και της Ε.Ε».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του Money Show στη Θεσσαλονίκη, διατύπωσε μεταξύ άλλων την εκτίμηση ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2013 θα προσεγγίσει τα 25 δισ. ευρώ, εφόσον όπως υπογράμμισε, «δεν συμβεί κάποιο μεγάλο αρνητικό γεγονός με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και επομένως και στις ελληνικές εξαγωγές».

Όπως εξήγησε, η εκτίμηση αυτή προκύπτει αν λάβει κανείς υπόψη του τις εισπράξεις από εξαγωγές τον Ιανουάριο του 2013, οπότε άγγιξαν τα 2,1 δισ. ευρώ και υποθέσει ότι η μηνιαία αξία των εξαγωγών για το υπόλοιπο του έτους θα είναι κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, επειδή η αύξηση των εξαγωγών δεν επαρκεί για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, θα χρειαστούν ισχυρές θετικές επιδράσεις και από άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και τα μεγάλα δημόσια έργα.

Ο στόχος της εξωστρέφειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, απαιτεί σκληρή και επίπονη δουλειά, προσθέτοντας ότι, «πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου προς την πολιτεία είναι η διαμόρφωση ενός οικονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ποιοτικής και ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι απαραίτητη, από την πλευρά της πολιτείας, είναι και «η ανάληψη πρωτοβουλιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε θέματα ποιότητας, τυποποίησης και συσκευασίας προϊόντων, αλλά και τεχνοκρατικής υποστήριξης για την ανάπτυξη εξαγωγικής δράσης».