Η Λευκωσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» κατάρρευσης στον ευρωπαϊκό νότο και τυχόν αποτυχία των εταίρων της στην διασφάλιση της βοήθειας που χρειάζετα,ι θα αποτελούσε «συστημικό κίνδυνο» για όλη την Ευρωζώνη, προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το ενδεχόμενο νέων αναταράξεων από την κρίση χρέους αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης. «Η περιφέρεια αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο (για την ανάκαμψη) και αυτήν τη στιγμή στην πρώτη γραμμή είναι η Κύπρος», δήλωσε, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της Λευκωσίας να καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στη μεγαλόνησο τον Μάρτιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., για να συζητήσουν για τη βοήθεια στην Κύπρο. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι τυχόν αποτυχία στη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Κύπρου θα αποτελούσε «συστημικό κίνδυνο» για όλη την ευρωζώνη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν επηρεασθεί από την κρίση σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στον πυρήνα της.

Αν και ο απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες για τις κινήσεις που εξετάζει η ΕΚΤ, ο κ. Δημητριάδης ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο αγοράς τιτλοποιημένων δανείων. «Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι μία πολύ ρεαλιστική προοπτική», δήλωσε, ενώ απέκλεισε την υλοποίηση νέου προγράμματος από την ΕΚΤ για τη χορήγηση στις τράπεζες της Ευρωζώνης μακροχρόνιας ρευστότητας, καθώς οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί.

Οι προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις που έχουν γίνει, δήλωσε

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι το αδιέξοδο που προέκυψε από τις ιταλικές εκλογές δεν είχε σημαντική επίπτωση στην οικονομία της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι μία σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα.

Αναφερόμενος στην πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου από την Ιρλανδία, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσει η χώρα βοήθεια από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.