Από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επωφελήθηκαν οι επιχειρήσεις του πυρήνα της ευρωζώνης, καθώς δανείσθηκαν με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ οι επιχειρήσεις της περιφέρειας δυσκολεύονται ακόμη να έχουν πρόσβαση στην αγορά για χρηματοδότηση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο παραπέμπει σε ανάλυση της βρετανικής τράπεζας Barclays .

Σύμφωνα με την ανάλυση της τελευταίας, οι επιχειρήσεις με έδρα τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μπόρεσαν να δανειστούν ποσά ύψους 37 δισ. ευρώ με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις με έδρα την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα δανείστηκαν περίπου 12 δισ. ευρώ από την αγορά το ίδιο διάστημα και μόνο οι μεγαλύτερες εταιρείες από αυτές – όπως η Telecom Italia και η Telefonica – μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Την ίδια περίοδο, οι χώρες της περιφέρειας κατέγραψαν μείωση στην καθαρή τραπεζική χρηματοδότηση κατά 65 δισ. ευρώ, καθώς οι πληγείσες από την κρίση τράπεζές τους περιόρισαν τις χορηγήσεις για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε και στις χώρες του πυρήνα, αλλά η μείωση αυτή υπερκαλύφθηκε από την αυξημένη χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών. «Οι γερμανικές και γαλλικές εταιρείες φαίνεται να έχουν ωφεληθεί δυσανάλογα (από τις δράσεις της ΕΚΤ)», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Τζούλιαν Κάλοου.

«Η ΕΚΤ βελτίωσε σαφώς την κατάσταση, αλλά υπάρχουν ακόμη ενδείξεις κατερματισμού στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο οικονομολόγος. Τα επιτόκια δανεισμού των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι περίπου 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ενώ τα αντίστοιχα επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 5,2% και 5,6% για την Ισπανία και την Ιταλία.