Μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε έργα και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στα κράτη -μέλη της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία, όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία, ζητά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το Ευρωκοινοβούλιο, με την έγκριση της σχετικής ετήσιας έκθεσής του για τους στόχος της.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Έλληνας ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και μέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων, κ. Θ. Σκυλακάκης, που συνέβαλε στην διαμόρφωσης της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει το μικρό ύψος του προγράμματος που εγκρίθηκε από την ΕΤΕπ, σημειώνοντας ότι «οι εν λόγω επενδύσεις, ακόμα και αν υπάρξει μόχλευση, θα ανέρχονται ετησίως στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ» και ζητά περαιτέρω αύξηση του.

Με την έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «συνιστά στην ΕΤΕπ να εναρμονίσει τη νέα δανειοδοτική της ικανότητα με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. όσον αφορά τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, ιδίως στις περιοχές εκείνες της Ε.Ε. όπου οι άνεργοι συναντούν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας».

Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι «κατά την τρέχουσα περίοδο και για όσο χρονικό διάστημα τα επιτόκια για τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης, οι δράσεις της ΕΤΕπ αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανισοτήτων μεταξύ των μελών της η ΕΤΕπ.

Το Κοινοβούλιο, παράλληλ, «καλεί την ΕΤΕπ να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ των διαφόρων οικονομιών της Ε.Ε., δεδομένου ότι το εν λόγω χάσμα υπονομεύει μακροπρόθεσμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς».

Ζητά δε μεγαλύτερη διαφάνεια, με ονομαστική δημοσιοποίηση όλων όσων λαμβάνουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα, αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει η Ένωση. Κρίσιμο εργαλείο όταν η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προσεγγίζει το 30%. Το Συμβούλιο το αναγνώρισε αυτό προχωρώντας στην αύξηση κεφαλαίου κατά 10 δισ. Όπως επισημαίνει, όμως, και η έκθεση, με όλα τα “μαγικά” της κινητοποίησης δανειακών κεφαλαίων, τα 180 δισ. που θα μετατραπούν τελικά σε επενδύσεις σε ετήσια βάση αντιστοιχούν μόλις 0.5 του ΑΕΠ», επισήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Σκυλακάκης.

«Όταν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο χαμένο παραγωγικό δυναμικό, τον χαμένο πλούτο αλλά και τον κοινωνικό πόνο που συνεπάγεται αυτή η έκταση της ανεργίας, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα πολύ μεγαλύτερο. Τουλάχιστον 4-5 φορές μεγαλύτερο. Κι ελπίζω και ζητώ, το αργότερο μετά τις γερμανικές εκλογές, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης να βρουν το θάρρος να το ξεκινήσουν», τόνισε, καταλήγοντας.