Η σύγκρουση στο Μαλί, η οποία έχει επεκταθεί με την ομηρία στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Αλγερία, είναι μια «πηγή αστάθειας» για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής, δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος αξιωματούχος εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μια πηγή αστάθειας για τις γειτονικές προς το Μαλί οικονομίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, Μασούντ Αχμέντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του Σαχέλ είναι αυτές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο «να επηρεαστούν» από τη σύγκρουση μεταξύ των γαλλικών και των δυνάμεων του Μάλι, με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Όσον αφορά την υπόθεση της Αλγερίας, και την αιματηρή ομηρία στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, ο αντίκτυπος θα είναι «μακροπρόθεσμος» αν και προς το παρόν εξακολουθεί να είναι αβέβαιος, είπε ο Αχμέντ.

«Είναι ένα τραγικό περιστατικό από την άποψη των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμη βάση και σε σχέση με τις επιπτώσεις στις επενδύσεις και την παραγωγή, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί οτιδήποτε» ,σημείωσε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπενθυμίζοντας ότι η Αλγερία είναι μια «ισχυρή οικονομία».