Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και ενδεχομένως να προσπαθήσει να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη οικονομία της ευρωζώνης, υποστήριξε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η συνέχιση ή και η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ήταν πρόσφορη ώστε να διατηρηθεί η ζήτηση», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Για το θέμα της ανεργίας, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις “βελτίωσης” και “επιδείνωσης” της απασχόλησης, ιδίως των νέων και υπενθύμισε ότι σε όλο τον κόσμο καταγράφονται σήμερα 200 εκατομμύρια άνεργοι. “Χρειαζόμαστε ανάπτυξη για την απασχόληση και μια ανάπτυξη της απασχόλησης”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ΗΠΑ η Λαγκάρντ είπε θα πρέπει να περικόψουν τις κρατικές δαπάνες μεσοπρόθεσμα και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν ένα “πολιτικό λάθος” στο θέμα του ορίου του χρέους το οποίο έχει ήδη φτάσει στο ανώτατο νόμιμο σημείο του και οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να το αυξήσουν.