Την άποψη ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, έναντι των ανταγωνιστικών χωρών, επανήλθε «σε εύλογα επίπεδα», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

«Οι ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αυξάνουν την ευελιξία, σε επίπεδο ανάλογο ανταγωνιστικών χωρών και έχουν ήδη οδηγήσει σε διόρθωση της υπερβάλλουσας αύξησης του εργασιακού κόστους, συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Έτσι, η συγκριτική θέση της χώρας έχει ήδη επανέλθει σε εύλογα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρκολιάς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει την επανασυσσώρευση κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης ώστε «να προκύψει ένας ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ που να εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε, επίσης, πως η ανάκαμψη των επενδύσεων θα προηγηθεί της σταθεροποίησης άλλων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας και θα χρηματοδοτήσει την έξοδο από την ύφεση, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν το «υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάκαμψης για το μέλλον».

«Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας», τόνισε, ωστόσο.

Σε ειδική αναφορά που έκανε στην ομιλία του στα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, ο κ. Τουρκολιάς έκανε λόγο για τις ευκαιρίες μπορούν να προκύψουν μέσα απ΄ αυτά. «Η ένταση της κρίσης και το εύρος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει, ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, εξασφαλίζουν μοναδική ευκαιρία να επανέλθει η χώρα στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα με καλύτερους όρους από ότι στο παρελθόν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.

Σημείωσε ακόμα ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, «προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της οικονομίας, αλλά και στις συνθήκες που επικρατούν σε άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες».