Για κίνηση αυτοκτονίας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λάβει απόφαση για ενδεχόμενη νέα αναδιαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΞ τις τελευταίες ημέρες συζητείται μεταξύ των άλλων είτε η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 15%-18%, είτε η αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών κατά 1-2 μονάδες.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας και άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια δισ. ευρώ, αλλά και η πλήρης ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης, σε συνάρτηση με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και την αδυναμία εφαρμογής του μνημονίου.

Όταν ο ανταγωνισμός μας έχει συντελεστές ΦΠΑ στο ξενοδοχειακό του πακέτο (πρωινό- ημιδιατροφή- πλήρη διατροφή και all inclusive) κατά 3 έως 6 μονάδες χαμηλότερους από εμάς, κάθε περαιτέρω επιβάρυνση θα σημάνει για το 2011, ότι οι τουρίστες απλά θα επιλέξουν κάποια άλλη χώρα για τις διακοπές τους, αντί για την πατρίδα μας, σημειώνουν οι ξενοδόχοι στην ανακοίνωση τους.

Είναι απαράδεκτο, σημειώνει η ΠΟΞ, την στιγμή που ένας καθαρά εξαγωγικός κλάδος, ο ξενοδοχειακός και οι περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε αυτόν, δοκιμάζονται σκληρά από την υποχώρηση των ξενοδοχειακών εσόδων κατά, περίπου, 25% σε δύο χρόνια, ή κατά 1,5 δις ευρώ (σε σχέση με το 2008), ένα τόσο φλέγον ζήτημα όσο αυτό των συντελεστών ΦΠΑ, να τυγχάνει μιας τέτοιας διαχείρισης.