Τη λήψη μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι απαιτεί ορισμένες φορές η νομισματική πολιτική.

Υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ «θα ενεργεί πάντοτε εντός των ορίων της εντολής της» και προειδοποιεί τη Γερμανία ότι η ευημερία της είναι συνδεδεμένη με μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία της ευρωζώνης, σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί αύριο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εφημερίδα Die Zeit, ο Μάριο Ντράγκι υπεραμύνεται της πρόθεσης της ΕΚΤ να επαναδραστηριοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στην ευρωζώνη.

Ο Μάριο Ντράγκι δίνει τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ «θα παραμείνει ανεξάρτητη» και «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών», απέναντι στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από τη Γερμανία μήπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατραπεί σε πιστωτικό ίδρυμα των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Το πρόγραμμα του Ντράγκι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία, κυρίως από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, την Μπούντεσμπανκ. Ο πρόεδρός της Γενς Βάιντμαν παρομοίασε πρόσφατα την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή με ναρκωτικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθισμό τα κράτη.

Στη σχετική συζήτηση εισήλθε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι τα υψηλά σπρεντ συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για την Ιταλία, αλλά επίσης «κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά».

Με διπλωματικότητα, ο Μάριο Ντράγκι υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι υποχρεώνεται να πληρώνει όλο και περισσότερα για τους εταίρους της που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, έχει κάθε συμφέρον να μην απομονωθεί και να διευκολύνει τη διαδικασία που έχει σχεδιασθεί για την ολοκλήρωσης της ζώνης.

«Η αιτία της επιτυχίας της Γερμανίας είναι η βαθιά της ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες. Για να συνεχίσει να ευημερεί, η Γερμανία οφείλει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος, εντός μία ζώνης νομισματικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας της ευρωζώνης», γράφει ο Μάριο Ντράγκι.