Ανοικτό αφήνει το ΔΝΤ το ενδεχόμενο η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ να οδηγήσει σε «πάγωμα» της εσωτερικής υποτίμησης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου καθιστά τις ευρωπαϊκές οικονομίες – και την ελληνική- πιο ανταγωνιστικές και υποκαθιστά έτσι την ανάγκη για μεγάλες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ήταν στα 1,317 δολάρια. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, και την αναζωπύρωση των σεναρίων για έξοδο της χώρας από το ευρώ και την κλιμάκωση της ισπανικής κρίσης η ισοτιμία υποχώρησε ραγδαία και πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.236 δολαρίων. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι σήμερα κατά 12,7% χαμηλότερη σε σχέση με τον Μάιο 2011 (1,4317 δολάρια στις 31 Μάιου 2011). Αυτό καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα των κρατών της Ευρωζώνης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις ερωτήθηκε  για το εάν θα μπορούσε η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ να οδηγήσει σε «πάγωμα» των μισθολογικών μειώσεων και της εσωτερικής υποτίμησης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις ή σχόλια για την εξέλιξη των νομισματικών ισοτιμιών, αλλά σίγουρα το θέμα αυτό θα είναι κάτι που θα εξετασθεί κατά την διάρκεια των τριμηνιαίων αποστολών μας στις τρεις αυτές χώρες».