Στην εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και στην συλλογή εσόδων από τις ελληνικές φορολογικές αρχές τον Μάιο επικεντρώνει την προσοχή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) στην τελευταία έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία.

Σύμφωνα με το IIF οι εντάσεις στην περιοχή του ευρώ επανήλθαν τον Μάιο δυναμικά στο προσκήνιο μετά από μια σχετικά ήρεμη περίοδο, με το κλίμα να επιδεινώνεται προς το χειρότερο από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, τις νέες ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού τομέα και τις συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το Ινστιτούτο εστιάζει στην δυνατότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης δέσμης μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις εκλογές, αλλά και την πιθανότητα «ατυχήματος» μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Το ζητούμενο για το IIF είναι το εάν η Κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι πρόθυμη να κρατήσει το πρόγραμμα της τρόικας σε καλό δρόμο. Πάντως, βραχυπρόθεσμα θεωρεί πως τα πλέον κρίσιμα στοιχεία είναι η εκροή των καταθέσεων και η πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων τον Μάιο.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο αναφέρει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2011 ήταν στο 9,7% του ΑΕΠ, ενώ υ ύφεση ήταν στο 6,9% του ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική λιτότητα ενισχύθηκε κατά 5% του ΑΕΠ το 2011, ανεβάζοντας το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής από την έναρξη του προγράμματος στο 11,7% του ΑΕΠ, πάνω από το 11,4% που είχε αρχικά ζητηθεί. Ωστόσο, παρά την μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη προσαρμογή το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο λόγω της ύφεσης.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να ανέλθει στο 3,7% του ΑΕΠ εφέτος. Με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 6% και με την πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές του Μαΐου να αυξάνεται υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν ο στόχος θα επιτευχθεί», τονίζει το IIF.