Πολλά έχουν ακουστεί και γραφεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα: νέες εκλογές, κυβέρνηση συνασπισμού -αν και αυτό καταστεί εφικτό-, η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, ντόμινο που θα παρασύρει κι άλλες χώρες, μια Ένωση απαλλαγμένη από το μολυσμένο μέλος που θα μπορεί να αναρρώσει…

Τράπεζες και ιθύνοντες της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής κάνουν ασκήσεις επί χάρτου προσπαθώντας να προβλέψουν τις συνέπειες.

Η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, κατάρτισε ένα διάγραμμα προσπαθώντας να ομαδοποιήσει ενδεχόμενες εναλλακτικές πορείες μετά τις 17 Ιουνίου.

Η ίδια η πολυπλοκότητα του σχεδιαγράμματος αλλά και οι αμφίδρομες και ενίοτε κυκλικές διακλαδώσεις και συνέπειες -σχηματικά και μόνον, χωρίς καν να διαβάσει κανείς τι περιέχουν τα κουτάκια-, μπορεί να μας δώσει μια ιδέα του πόσο περιπλέκονται οι διάφορες επιλογές και πιθανότητες. Οι πολλαπλοί παράγοντες που υπεισέρχονται «εξοβελίζουν» στα όρια του σχεδόν αδύνατου τη δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης.

Όπως εξηγεί στο fxnews ο Harvider Sian, που προΐστατο της μελέτης που κατέληξε στο διάγραμμα, «μια κατανόηση εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι αναγκαία για να κατανοήσουμε και την πορεία του κοινού νομίσματος». Χαρακτηρίζει δε «συγκλονιστική την πολυπλοκότητα των πιθανών τροπών που μπορεί να πάρουν οι εξελίξεις».

Η RBS έχει εκτιμήσει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα -μεσοπρόθεσμα- στο 90%. Ωστόσο, τη μειώνει στο 50% για το 2012.