Ξεκινάνε τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μέσα στο επόμενο διήμερο επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να προετοιμάσουν την επάνοδο των επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα για το πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης.

Το χρονοδιάγραμμα είναι για άλλη μια φορά σφιχτό. Κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν γρήγορη αξιολόγηση ως το τέλος του έτους ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018. Το Φεβρουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσει εκ νέου τη στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα (stand by arrangement) και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους για λύσεις στο θέμα του χρέους.

Η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά και ήδη καταγράφονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτούμενων ενώ υπάρχει αγωνία για νέες απαιτήσεις που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια η Λαγκάρντ όσο και ο Τόμσεν τόνισαν πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα.

Η αξιολόγηση θα κυλήσει με αναμενόμενες δυσκολίες στα θέματα των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, ενδεχομένως στην αξιολόγηση στο δημόσιο και τα εργασιακά.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση κάνει σχέδια νέας εξόδου στις αγορές. Τηλεγράφημα του Reuters, ανέφερε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει τον Νοέμβριο σε μια ανταλλαγή 20 μικρών ομολόγων ονομαστικής αξίας 32 δισ. ευρώ με τέσσερα νέα ομόλογα, προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων του υπό διαπραγμάτευση χρέους και να αυξήσει την εμπορευσιμότητα. Τραπεζικό στέλεχος ανέφερε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι «οι ελληνικές αρχές θέλουν να το κάνουν στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση» .

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ έστελνε το μήνυμα – όπως μετέδωσαν ανταποκριτές από την Ουάσινγκτον – ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ, έχοντας καλέσει νωρίτερα το Ταμείο να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του για το εάν προτίθεται να παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.