Η δημοσιονομική προσαρμογή -η μείωση των ελλειμμάτων- των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης πρέπει να γίνεται με τρόπο, ώστε να ενισχύονται αντί να περιορίζονται οι προοπτικές ανάπτυξής τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομάδας Διεθνών Θεμάτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) πριν από την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ομάδα Διεθνών Θεμάτων του WEF αποτελείται από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους επικεφαλής άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Συγκεκριμένα, μέλη της Ομάδας, εκτός από την κυρία Λαγκάρντ, είναι και: Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ‘Ανχελ Γκουρία, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μαρκ Κάρνι και η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει σημαντικές και επείγουσες προκλήσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη στο μέλλον. Ανησυχούμε για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και για την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την υψηλή ανεργία» και μία ενδεχόμενη μετατόπιση προς πολιτικές προστατευτισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ομάδα του WEF τονίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η συνέχιση από την ΕΚΤ των μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση της μετάδοσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών πλαισίων, ενώ η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα «διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρηματοδοτούνται με διατηρήσιμα επιτόκια», σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται ότι η Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20) πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να διαμορφώσει ένα «πιο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης» για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πριν από τη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στο Μεξικό.

Την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Νταβός στις 25 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματιών, θα κηρύξει η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε αυτό τον μήνα τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σημειώνοντας ότι μία πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη απειλεί να μεγεθύνει την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,5% έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% τον περασμένο Ιούνιο.