Με νέα υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών Τράπεζα Κύπρου, Marfin και Ελληνική Τράπεζα σε credit watch negative προειδοποιεί ο οίκος Fitch. O οίκος εκτιμά ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εξελίσσεται με τρόπο που περιορίζει τη δυνατότητα επίσημης στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση ανάγκης.

Η κίνηση αυτή του οίκου ακολουθεί την προειδοποίηση για υποβάθμιση της Κύπρου και πέντε άλλων χωρών της ευρωζώνης – του Βελγίου, της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας, και της Ιρλανδίας – λόγω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Ο Fitch προειδοποιεί τις έξι χώρες με μονή ή διπλή υποβάθμιση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2012. Σε περίπτωση διπλής υποβάθμισης, η Κύπρος θα χάσει την επενδυτική βαθμίδα και θα καταλήξει σε junk, αφού σήμερα βρίσκεται στο ΒΒΒ.

Το «viability rating» (αξιολόγηση βιωσιμότητας) της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής μένει σταθερό στο bb και της Marfin επίσης σταθερό, στο b+. To viability rating προστέθηκε πρόσφατα στη μεθοδολογία των Fitch και δείχνει το εγγενές αξιόχρεο της κάθε τράπεζας.

Η τελευταία φορά που υποβαθμίστηκαν οι κυπριακές τράπεζες από τον Fitch ήταν τον Αύγουστο.