Η Κομισιόν αναφέρθηκε σήμερα εκ νέου στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων για τις έξι χώρες της ευρωζώνης που έχουν την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται για να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο μέλλον οι κρίσεις υπερβολικού χρέους.

Την ιδέα αυτή υποστηρίζει προσωπικά μία από τις αντιπροέδρους της Επιτροπής, η Λουξεμβούργια, Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε μια δύσκολη κατάσταση, όμως δεν έχουν πρόβλημα με την αγορά ομολόγων επειδή είναι πολύ μεγάλη» σε αυτούς, επιχειρηματολόγησε η Ρέντινγκ, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Χανοβέρσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνω όλα τα κράτη της ευρωζώνης που έχουν την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, τα κράτη που αξιολογούνται ΑΑΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, να καταστήσουν κοινή την αγορά ομολόγων τους», σημείωσε.

Ένας τέτοιος μηχανισμός συνένωσης των εθνικών δημόσιων χρεών των πιο σταθερών χωρών θα επιτρέψει να δημιουργηθεί «ένας βράχος στο μέσον της θύελλας», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι πάνω σε αυτήν την ιδέα υπάρχουν διάφορες επιλογές που μελετώνται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει προσεχώς να παρουσιάσει μια έκθεση όσον αφορά το κατά πόσον είναι εφικτό να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο με τις διάφορες μεθόδους που εξετάζονται.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών που συζητώνται, τα σχόλια της αντιπροέδρου (Βίβιαν Ρέντινγκ) πρέπει να ειδωθούν σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε.

Ωστόσο η Γερμανία αρνείται την έκδοση ευρωομολόγων. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει και αυτό ισχύει για οποιαδήποτε σύνθεση της ομάδας (των χωρών) στην οποία θα στηριχθούν τα ευρωομόλογα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Βερολίνου.