Σε ένα χρόνο από σήμερα αναλαμβάνει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας η κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τη Slentel του ομίλου Κοπελούζου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport AG, Stefan Schulte (Στέφαν Σούλτε) τοποθέτησε, χθες, την ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Η δήλωση του κ. Schulte έγινε κατά το τρίτο Συμπόσιο κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων (ACES – Athens, 3rd Airport Chief Executives’ Symposium), μια ιδρυτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Για να αναλάβει ο προτιμητέος επενδυτής Fraport – Slentel τα 14 αεροδρόμια θα καταβάλει τίμημα που ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ, ενώ στη σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια προβλέπεται ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.

Σημειώνεται ότι τα 14 αεροδρόμια είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες:

– την Α που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και

– την Β που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Οι επενδύσεις, που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα των αμέσως επομένων ετών, ανέρχονται σε ποσό περίπου 330 εκατ. ευρώ.  Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος.

Στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα αναλάβει η κοινοπραξία θα γίνουν, μεταξύ άλλων, έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης, καθώς και νέα έργα και έργα επέκτασης.

«Ναυαρχίδα» της εταιρείας Fraport είναι ο αερολιμένας της Φρανκφούρτης, ενώ η Slentel είναι συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.

Παράλληλα, η Fraport διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Αννόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Μπουργκάς, της Αττάλειας, το «Ίντιρα Γκάντι» του Νέου Δελχί, του αεροδρομίου στο Σιάν στην Κίνα, το αεροδρόμιο του Ντακάρ και το «Χόρχε Τσάβες» της Λίμας.