Η αντιπαλότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίας στο ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας εμπεριέχει το ρίσκο να προκαλέσει τόση μεγάλη ζημιά που οι αξιωματούχοι θα εξαναγκαστούν να συμβιβαστούν, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η εξισορρόπηση δυνάμεων στην ευρωζώνη μοιάζει λίγο με τον Ψυχρό Πόλεμο: και οι δύο πλευρές έχουν αποτρεπτικές δυνατότητες οι οποίες θα ήταν τρομερό εάν χρησιμοποιούνταν», δήλωσε ο Φίλιπ Γουάιτ, ερευνητής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο. «Το όλο θέμα τείνει στο να προσδιοριστεί πώς θα γίνει η διαχείριση του ώριμου χρέους χωρίς να θεωρηθεί πιστοληπτικό γεγονός».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθούν να διερευνήσουν τις προθέσεις των επενδυτών σχετικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η διαφωνία εστιάζεται στο πως οι πολιτικοί θα κάνουν πράξη την υπόσχεση για να πιέσουν τους δανειστές να πληρώσουν κάποιο από το κόστος, ένα βήμα το οποίο ο Τρισέ χαρακτήρισε ως ένα «τεράστιο λάθος».

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία η οποία θα εγγυηθεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, το ΔΝΤ έχει απειλήσει να μην προχωρήσει στην καταβολή της πέμπτης δόσης. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν κλείσει μία ειδική συνάντηση για αύριο όπου προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το οποίο ο επίτροπος Όλι Ρεν έχει ονομάσει ως «μία καταστροφή τύπου Lehman Brothers σε ευρωπαϊκό έδαφος».