Εβδομάδα ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου των μεγαλύτερων σε μέγεθος τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τόσο στις επιπτώσεις που έχει η δημοσιονομική κρίση στα βασικά τους μεγέθη, όσο και στις δηλώσεις και εκτιμήσεις των διοικήσεων των τραπεζών για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες η Alpha Bank, η Eurobank, η ATEbank, η Εθνική Τράπεζα, η Marfin Popular Bank και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των διοικήσεων των τραπεζών που συνοδεύουν πάντα τα οικονομικά αποτελέσματα, αναφορικά με το αναμενόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο το σύνολο των τραπεζών δίνει μεγάλη έμφαση για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες εκτιμάται ότι θα αναφέρουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό παρά την κρίση που διανύει η χώρα μας και είναι σε θέση να στηρίξει τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ.Απόστολου Ταμβακάκη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είναι χαρακτηριστικές.

“Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, παρόλη την πρωτοφανή κρίση είναι σε καλή κατάσταση, τόσο από πλευράς κεφαλαιακής κατάστασης, όσο και ρευστότητας”, είπε ο κ.Ταμβακάκης, προσθέτοντας μάλιστα ότι “ίσως είμαστε, από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, καλύτερα από ποτέ, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο αυτό στην παρούσα φάση” .

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται στοιχεία που αφορούν τις χορηγήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνακόλουθα στους δείκτες μη εξυπηρέτησης δανείων που σημειώνουν σημαντική άνοδο ιδιαίτερα στην καταναλωτική πίστη καθώς και στοιχεία που έχουν σχέση με την εξάρτησή τους από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά για όλο το 2011 αναμένεται να είναι μηδενικός ή και αρνητικός, λόγω και της πολύ χαμηλής ζήτησης από μέρους των ίδιων των νοικοκυριών που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης.

Μέσω των αποτελεσμάτων, έμφαση θα δοθεί και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την μείωση του λειτουργικού τους κόστους που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και εστιάζεται σε πολλές περιπτώσεις σε μεταστεγάσεις καταστημάτων, προσπάθειες ελέγχου του μισθολογικού κόστους κλπ.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις ώστε να εκτιμηθεί με ακρίβεια σε τι ύψος κυμαίνονται οι διαρροές καταθέσεων που έχουν ξεκινήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2010. Όπως έχουν αναφέρει επιτελικά τραπεζικά στελέχη, η μείωση των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα οφείλεται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της στην αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των ιδιωτών που αναγκάζονται να σηκώνουν από τις καταθέσεις τους και όχι τόσο στην διαρροή καταθέσεων προς το εξωτερικό.