Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση των Financial Times.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από χώρα της Ευρωζώνης σε ένα χρόνο, καθώς και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη φορολογία, το ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε λίγες εβδομάδες το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο έως το 2015 καθώς και τα βασικά σημεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του προγράμματος. «Όπως είπαμε από την αρχή, έχουμε ένα μαραθώνιο και όχι σπριντ. Κάναμε τα πρώτα βήματα, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε», είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει «κόπωση» από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, ο υπουργός απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση, όπου πρέπει να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Μερικές ήδη εφαρμόστηκαν, είπε, προσθέτοντας ότι είναι, για παράδειγμα, διαφορετικό πράγμα η νομοθεσία μιας μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα από την πλήρη αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Το τελευταίο, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αλλάξεις τις δομές και τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι είναι ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις σε έργα υποδομής. Αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση – ξεκινήσαμε, είπε, με τη ΔΕΠΑ, την επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο της Αθήνας, μετά τα κρατικά λαχεία, τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια που θα ομαδοποιηθούν για να έρθει στρατηγικός επενδυτής – και τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε έργα υποδομής.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που είναι πολύ σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία εταιριών – τα λεγόμενα οχήματα ειδικού σκοπού – μέσω των οποίων θα «έρθει μπροστά» η αξία τους.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, αλλά οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, δήλωσε ο υπουργός. Η αύξηση των επιτοκίων, είπε, είναι θέμα που δημιουργεί ανησυχία, αλλά σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι μία μικρή αύξηση των επιτοκίων θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να μειωθεί η εξάρτησή τους από την πηγή αυτή. Τόνισε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η απεξάρτηση θα γίνει σταδιακά, είπε ο υπουργός, καθώς οι τράπεζες θα αποκτούν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων. Ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα για την Ελλάδα, επειδή οι οίκοι αξιολογούν με βάση τις αντιλήψεις των αγορών, με συνέπεια να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση για να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό.