Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου στις 31 Μαρτίου να μπορεί να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας, τουλάχιστον όσον αφορά στις υπηρεσίες μίας στάσης για τη σύσταση προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών.

Απαντώντας στους βουλευτές Αθ. Πλεύρη και Α. Γεωργιάδη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα επιμελητήρια τόσο μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων η οποία αποτελεί την κεντρική υπηρεσία ΓΕΜΗ όσο και μέσω της συμμετοχής τους στις διαδικασίες σύστασης ΟΕ και ΕΕ έχουν κομβικό ρόλο στο ξεκίνημα νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ειδικά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει βαρύνοντα ρόλο, καθόσον είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την οργάνωση και εποπτεία της βάσης ή των βάσεων δεδομένων που συναπαρτίζουν το ΓΕΜΗ, την κανονική, διαρκή ασφαλή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος, του δικτύου και του εν γένει εξοπλισμού και λογισμικού που εξυπηρετούν τη βάση δεδομένων.

Σημείωσε επίσης ότι με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2Α του ν. 3853/10 προβλέπεται κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ρυθμίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σύσταση των εταιρειών με διαδικασίες μίας στάσης μέσω του ΓΕΜΗ. ”Αντικαθιστώντας πολλές – αν όχι όλες – από τις υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπε ο νόμος 3419/05. Η σύνταξη της ΚΥΑ αυτής έφερε στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων σε τεχνικό, νομικό και οργανωτικό επίπεδο για την επίλυση των οποίων απαιτείται συνεργασία με άλλα υπουργεία και υπηρεσίες. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων , το υπουργείο Οικονομικών, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω ΚΥΑ (η οποία ολοκληρώνεται ήδη) και η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής υποδομής για την λειτουργία των υπηρεσιών μίας στάσης” όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός.

Ο κ. Ρόβλιας σημείωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά από την ψήφιση του νόμου 3419/2005 γίνεται εκκαθάριση των μητρώων των επιμελητηρίων ενώ σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η μετάπτωση των δεδομένων τους στη κεντρική βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ.

Έχει συγκροτηθεί ήδη σε σώμα το Εποπτικό Συμβούλιο του ΓΕΜΗ και υπολείπεται η έκδοση μίας ακόμη κοινής υπουργικής απόφαση που θα καθορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της σύνδεσης του ΓΕΜΗ και των υπηρεσιών μίας στάσης με τους λοιπούς φορείς.