Πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους και στους φόρους επί της περιουσίας αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν (Annual Report on Taxation 2025), για τα φορολογικά έσοδα το 2023.
Η χώρα εμφανίζει φορολογικό προφίλ που επιβαρύνει κυρίως την κατανάλωση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί χαμηλές επιδόσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων.
Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων (Taxheaven.gr) οι έμμεσοι φόροι ανήλθαν στο 17,3% του ΑΕΠ, ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πάνω από εμάς βρίσκονται μόνο η Κροατία, η Σουηδία και η Ουγγαρία. Το 44,4% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από φόρους κατανάλωσης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 33,2%.
Σχεδόν οι μισοί φόροι προέρχονται από την κατανάλωση
Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από έμμεσους φόρους έφτασε τα 38,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 8,8% του ΑΕΠ προήλθε από τον ΦΠΑ, ποσοστό που μας τοποθετεί στην 11η θέση της Ε.Ε.
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, σε καύσιμα, ποτά και καπνό, προσθέτουν άλλο ένα 5,2% του ΑΕΠ, δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη. Οι περιβαλλοντικοί φόροι έφτασαν στο 4,1% του ΑΕΠ, επίσης δεύτερη υψηλότερη επίδοση.
Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 38,9% του ΑΕΠ – οριακά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%). Όμως, η εικόνα διαφοροποιείται έντονα όταν εξετάζονται οι άμεσοι φόροι. Οι φόροι εισοδήματος και λοιποί άμεσοι φόροι έφτασαν μόλις στο 10,4% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στη 16η θέση στην Ε.Ε.
Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αντιστοιχεί στο 5,9% του ΑΕΠ (18η θέση), ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων μόλις στο 2,9% του ΑΕΠ (17η θέση).
Ακίνητα και ΕΝΦΙΑ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στους φόρους περιουσίας
Στο πεδίο της περιουσίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση στην Ε.Ε. με τους σχετικούς φόρους να διαμορφώνονται στο 2,7% του ΑΕΠ, πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Ο κύριος όγκος των εσόδων αυτών προέρχεται από τον ΕΝΦΙΑ. Οι φόροι περιουσίας αντιπροσωπεύουν το 7% των συνολικών φόρων, όταν στην Ε.Ε.-27 ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 4,7%.
Η χώρα στηρίζεται κυρίως σε επαναλαμβανόμενους φόρους στην ακίνητη περιουσία, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που αποτελούν το 5,1% των συνολικών εσόδων από φόρους περιουσίας, έναντι 2,3% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά την επιβάρυνση, η έκθεση επισημαίνει ότι την τελευταία δεκαετία (2013-2023), οι φόροι περιουσίας μειώθηκαν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, η μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, οι ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται στο 13,3% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των κρατών-μελών.
Το κόστος εργασίας παραμένει υψηλό, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις ασφαλιστικές εισφορές.