Η «σεζόν» για επισιτισμό και τουρισμό έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες. Επαγγελματίες των δύο κλάδων θα αφήσουν τις δουλειές τους στην Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και θα περάσουν τους επόμενους μήνες ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει υπογραφεί για τον Τουρισμό, όχι όμως και για τον Επισιτισμό, αν και σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και την πραγματική πρακτική, η εποχική εργασία ανήκει στον ευέλικτο τύπο συμβάσεων, καθώς παρέχεται μόνο για ένα ειδικό χρονικό διάστημα (έως έξι μηνών), ώστε να δώσει κρίσιμη υποστήριξη στους συγκεκριμένους τομείς.

Όπως αναφέρει ο εργατολόγος: «Σήμερα για να δουλέψει κάποιος στην εστίαση σε τουριστικές περιοχές συμφωνεί μισθούς πάνω από τον νόμιμο. Είτε είναι ο κατώτατος είτε ο κλαδικός μισθός».

Ο εργοδότης μπορεί να συμφωνήσει μεγαλύτερη από την αμοιβή που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν μπορεί όμως π.χ. να ζητήσει 15 ή 20 ώρες εργασίας ημερησίως. Τι μπορεί να κάνει; Να εντάξει στη συμφωνία τις ώρες υπερεργασίας, δηλαδή μια ώρα την ημέρα. Ακόμα, να εντάξει την αμοιβή της νυχτερινής εργασίας και τη δουλειά σε ημέρα αργίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και με εκείνα της υπό διαπραγμάτευση σύμβασης, η έκτη ημέρα εργασίας στην εστίαση επιτρέπεται και μάλιστα χωρίς προσαύξηση στην αμοιβή. «Μπορεί να δουλέψει κάποιος 7×7; Όχι δεν μπορεί» αναφέρει ο εργατολόγος.

Ο νόμος ορίζει ρητά: «Έντεκα ώρες ανάπαυσης κάθε μέρα. 35 ώρες ξεκούρασης το 7ήμερο. Αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν μπορεί να θεωρηθεί η απασχόληση νόμιμη». Παράλληλα πάντως σημείωσε και το πρόβλημα που υπάρχει με την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία κόβει πρόστιμα, όμως κάποιες επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα συνεχίζουν την ίδια πρακτική.

Τι ισχύει με τους «αμφίβιους σερβιτόρους»; Δεν πάει πολύς καιρός από όταν η εικόνα με τον σερβιτόρο που έμπαινε μέσα στη θάλασσα για να σερβίρει, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καρούζος, καμία τέτοια πρακτική δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη ακόμα και αν υπάρχει κάποια έξτρα αμοιβή για τον σερβιτόρο. Λέει χαρακτηριστικά:

«Οι σερβιτόροι – γοργόνες ή αμφίβιοι, είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται συχνά. Μπορώ να δεχθώ μια συνθήκη υγιεινής και ασφάλειας που προκαλεί βλάβη στην υγεία μου; Η έκθεση στο νερό πάνω από 20-25 λεπτά σε μόνιμη βάση δημιουργεί θερμοπληξίες, πτώση θερμοκρασίας του σώματος, ανακοπές. Ακόμα και χίλια ευρώ την ημέρα να σας δώσουν είστε παράνομοι και δεν σέβεστε την υγεία σας. Ο εργοδότης δεν μπορεί να το απαιτήσει. Είναι ένας άλλος χώρος εργασίας, η σύμβαση λειτουργεί στη στεριά. Είναι παράνομα και αυθαίρετα».