Ισχυρές ανάσες στην ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσει για ακόμα μία χρονιά ο ελληνικός τουρισμός. Ειδικά φέτος, η στήριξη αυτή δείχνει να είναι υπερπολύτιμη, αφού έρχεται να ισορροπήσει εν μέρει τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει το εμπορικό έλλειμμα εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα σημειώσει αλματώδη αύξηση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι αναλυτές που σημειώνουν ότι μπορεί να δούμε νούμερα που δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας. Ήδη το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ρυθμοί αύξησης είναι πάνω από 20%, ενώ μόνο για τον Μάρτιο υπερβαίνουν και το 30%.

Την ίδια ώρα, βέβαια, έρχονται στο προσκήνιο οι ενστάσεις που εγείρονται από πολλούς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα ο υπερτουρισμός και κατά πόσο οι υπάρχουσες υποδομές σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να αντέξουν.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάρτιο τα έσοδα από τον τουρισμό έκαναν ένα πραγματικό άλμα κατά 34,2% και διαμορφώθηκαν στα 372 εκατ. ευρώ από 277 εκατ. ευρώ τον περσινό Μάρτιο, ενώ ανάλογα αυξημένη ήταν και η τουριστική κίνηση, που σημείωσε άνοδο 31,2%.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του τριμήνου, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 28,2% και διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ από 735 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Και μπορεί το εν λόγω χρονικό διάστημα να είναι παραδοσιακά το πλέον αδύναμο, ωστόσο δείχνει μία συγκεκριμένη τάση που όχι μόνο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ φέτος, αλλά διαμορφώνει προσδοκίες για ακόμη πιο ψηλά, τόσο σε επίπεδο εισπράξεων όσο και αφίξεων.

Και ενώ υπάρχει αυτή η ικανοποίηση για την πορεία των μεγεθών στον τουρισμό, την ίδια ώρα μεγαλώνει ο προβληματισμός από την εντεινόμενη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του τριμήνου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 κατά 1,2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 6,7 δισ. ευρώ έναντι 5,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την εικόνα του ελλείμματος χωρίς να υπολογίζονται πλοία και καύσιμα, τα στοιχεία των οποίων διέπονται από εποχικότητα και δεν μπορούν να δώσουν μία σαφή εικόνα.

Οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά σχεδόν 800 εκατ. ή ποσοστό 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 8,479 δισ. από 9,274 δισ. Τον Μάρτιο η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη με το ποσοστό πτώσης να εκτινάσσεται στο 16,5% και το συνολικό ύψος να υποχωρεί στα 2,955 δισ. ευρώ από 3,537 δισ. τον Μάρτιο του 2023.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εικόνα των εισαγωγών, αυτές σημείωσαν μικρή αύξηση 3% και ανήλθαν στο τρίμηνο στα 15,222 δισ. από 14,784 δισ. Μικρή πτώση σημείωσαν τον Μάρτιο από τα 5,430 δισ. στα 5,312 δισ.