Κλιμακώνονται οι πιέσεις του οικονομικού επιτελείου προς τις τράπεζες και τους παρόχους για να «κουρέψουν» τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και στις επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Ήδη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι επιβαρύνσεις στις συναλλαγές μικρής αξίας με POS όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε περίπτερα, λαϊκές αγορές, ταξί κ.α ενώ την ίδια ώρα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σαρώνουν την αγορά για να εντοπίσουν επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών τους με τα POS αλλά ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός του Απριλίου.

«Δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να μην προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS» διαμηνύει ο Κωστής Χατζηδάκης ενώ η ΑΑΔΕ αποστέλλει συνεχώς μαζικά e-mail στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους προκειμένου να συμμορφωθούν με το νόμο. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια και σύμφωνα με πληροφορίες σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες θα επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου για να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις τους ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα 5 πρόστιμα ύψους 10.000 και 20.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στους ελέγχους σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS ενώ σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.

Πρόστιμα

Με βάση το ισχύον καθεστώς οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Επίσης όσες επιχειρήσεις των 35 κλάδων της λιανικής δεν έχουν εγκατεστημένα POS και δεν δέχονται συναλλαγές με κάρτες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Το χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι περιθώριο διασύνδεσης ως την 30η Απριλίου 2024 έχουν οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού για διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα ενώ οι κλειστές εποχικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διασυνδεθούν από την πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους.