Ένας πιγκουίνος από την Ανταρκτική ταξίδεψε 3.000 χιλιόμετρα μακριά από το οικοσύστημά του, φτάνοντας μέχρι τις νοτιοανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας.

Ο πιγκουίνος της Αδελίας [Adelie Penguin], τον οποίο οι ντόπιοι βάφτισαν Πινγκού, εντοπίστηκε χαμένος και αποπροσανατολισμένος στο Μπέρντλινγκς Φλατ [Birdlings Flat], ένα μικρό οικισμό στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Οι ντόπιοι κάλεσαν τον ειδικό Τόμας Στράκε του Penguin Rehabilitation στο Κράιστσερτς, όταν παρατήρησαν πως ο Πινγκού δεν έμπαινε στο νερό, κάτι που τον καθιστούσε ευάλωτο στα περιφερόμενα σκυλιά της περιοχής.

Μάλιστα, ο Στράκε σοκαρίστηκε όταν είδε τον Πινγκού.

Σε κακή κατάσταση το ζώο

«Εκτός από το ότι ήταν υποσιτισμένος και σοβαρά αφυδατωμένος, δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, οπότε του δώσαμε υγρά και αλεσμένο ψάρι» τόνισε ο ίδιος που μαζί με άλλους τον πήραν και τον περιέθαλψαν.

Έπειτα, τον απελευθέρωσαν σε έναν όρμο, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να επιστρέψει στο σπίτι του.

«Θα προτιμούσα να τον μεταφέρουμε αεροπορικώς» ανέφερε ο Στράκε, ωστόσο όπως τον ενημέρωσαν από το υπουργείο Προστασίας της Φύσης της Νέας Ζηλανδίας, το εγχείρημα αυτό δεν ήταν εφικτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερθέρμανση των υδάτων σημαίνει πως τα πτηνά δυσκολεύονται να βρουν τροφή, γι’ αυτό και μετακινούνται για πολλά χιλιόμετρα ώστε να τραφούν.

Οι επιστήμονες καταγράφουν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό σοβαρά υποσιτισμένων πιγκουίνων που φτάνουν στην περιοχή, αποκαλώντας την κατάσταση «εφιαλτική».

Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση του συγκεκριμένου είδους πιγκουίνου -που ζει στην Ανταρκτική- που καταφέρνει να απομακρυνθεί τόσο από το φυσικό του περιβάλλον, φτάνοντας στη Νέα Ζηλανδία. «Η παρουσία του εκεί δεν είναι παρά μια δραματική υπενθύμιση των απειλών που υφίστανται τα πτηνά από την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών, τον ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό για φαγητό και τις μεταβολές των οικοσυστημάτων τους», σημειώνει το δημοσίευμα της Guardian.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ειδών πιγκουίνων κυμαίνεται από 6 έως 19. Αν και όλα τα είδη πιγκουίνων κατάγονται από το Νότιο Ημισφαίριο, δεν ζουν μόνο σε παγωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική, αντίθετα με τη διαδεδομένη πεποίθηση. Στην πραγματικότητα μόνο μερικά είδη πιγκουίνων ζουν σε τόσο νότια γεωγραφικά πλάτη. Τρία είδη ζουν στους τροπικούς, ένα ζει στα Νησιά Γκαλαπάγκος και καμιά φορά θα ανέβει και βόρεια του Ισημερινού προκειμένου να βρει τροφή.

Το μεγαλύτερο είδος είναι ο Αυτοκρατορικός πιγκουίνος (Aptenodytes forsteri – Απτηνοδύτης του Φόρστερ): τα ενήλικα πουλιά έχουν μέσο ύψος 1,1 μέτρα και ζυγίζουν 35 κιλά ή και περισσότερο. Το μικρότερο είδος είναι ο Μικρός Μπλε Πιγκουίνος που έχει ύψος περίπου 40 cm και ζυγίζει 1 κιλό. Οι μεγαλύτεροι πιγκουίνοι διατηρούν τη θερμότητά του σώματός τους πιο αποτελεσματικά, κι έτσι ζουν στα ψυχρότερα κλίματα, ενώ οι μικρότεροι απαντώνται στα εύκρατα ή ακόμα και στα τροπικά κλίματα.