Στις χώρες του τρίτου κόσμου δεν έχουν ανάγκες μόνο οι άνθρωποι. Πέρα από αυτούς υποφέρουν και ζώα και δη οι γορίλες. Έτσι, μια ομάδα γιατρών αποφάσισε να επέμβει και σώζει τις ζωές των υπό εξαφάνιση ζώων στην Αφρική, κάνοντας χειρουργεία.

Χειρουργοί για γορίλες κοινώς. Όταν η διάσημη ζωολόγος Νταϊάν Φόσεϊ δολοφονήθηκε το 1985 άφησε πίσω της ένα μεγάλο κενό, καθώς είχε αφιερώσει τη ζωή της στη διάσωση των ορεινών γοριλών. Από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται αισθητά και αναφέρεται ότι πλέον ανέρχεται στους 800 που ζουν στην κεντρική Αφρική. Περί τα 30 χρόνια αργότερα μια ομάδα κτηνιάτρων αποφάσισε να αναλάβει δράση και να κρατά στη ζωή το συγκεκριμένο είδος.

Η διεθνής ομάδα γιατρών βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής και πραγματοποιεί επεμβάσεις σε ακρωτηριασμένους, αλλά και σε βαριά άρρωστους γορίλες στην Ουγκάντα, στη Ρουάντα και στη Δημοκρατία του Κονγκό. Η δουλειά τους δεν περιορίζεται στους άγριους γορίλες μόνο. Οι γιατροί γοριλών περιποιούνται και έμβρυα που έμειναν ορφανά όταν λαθροθήρες σκότωσαν τους γονείς τους, ενώ κάνουν και περιπολίες αναζητώντας γορίλες που μπορεί να πάσχουν από διαφόρων ειδών ασθένειες –και δη πανδημίες- αλλά φροντίζουν και περιπτώσεις όσων έχουν πιαστεί σε παγίδες κυνηγών, ακόμη και όσους έχουν τραυματιστεί σε… εμφύλιους γοριλών.

«Είναι η δουλειά που μου προσφέρει τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και εκείνη με τη μεγαλύτερη επιβράβευση», εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας ο Αμερικανός δρ. Τζαν Ρέιμερ στην Daily Mail και προσθέτει ότι «επισκέφθηκα τη Ρουάντα το 1985 όταν ήμουν ζωολόγος στον ζωολογικό κήπο του Μπρούκφιλντ στο Σικάγο. Ήμουν τυχερός γιατί γνώρισαν την Νταϊάν Φόσεϊ και είδα για πρώτη φορά ορεινό γορίλα». Ο Ρέιμερ είναι ο μοναδικός ξένος γιατρός στην ομάδα. Οι υπόλοιποι που την αποτελούν είναι κάτοικοι της Ρουάντα, της Ουγκάντα και του Κονγκό και όλο το βοηθητικό προσωπικό είναι επίσης Αφρικανοί.

Οι γιατροί εργάζονται με στόχο την αύξηση του πληθυσμού των «συμπαθέστατων γιγάντων», όπως τους αποκαλούν, και χειρουργούν σε αίθουσες που έχουν φτιάξει –υποστηριζόμενοι από χορηγίες- ενώ έχουν και ειδικό αεροσκάφος με το οποίο κάνουν αερομεταφορές των γοριλών μέσα σε ειδικά κλουβιά.