Από το 2004 ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει 2 αποστολές το χρόνο στον Αμβρακικό Κόλπο. Ο λόγος είναι ότι ο Αμβρακικός αποτελεί μια σημαντική περιοχή διατροφής για την Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα διεξάγεται από τον Alan Rees, παλιό εθελοντή και πρώην Επιστημονικό Υπεύθυνο του ΑΡΧΕΛΩΝ, και αφορά κυρίως στη σύλληψη και μαρκάρισμα των χελωνών που ενδημούν στον Κόλπο. Η σύλληψη γίνεται πηδώντας πάνω στη χελώνα από μικρό σκάφος. Η πρόσφατη αποστολή έγινε από 8 έως 11 Σεπτεμβρίου και εκτός από τον Alan, έλαβαν μέρος οι Παύλος Τσάρος (Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης), Tom Riggall (Υπεύθυνος πεδίου στο πρόγραμμα Κυπαρισσίας), και Rob Newman (Υπεύθυνος πεδίου στο πρόγραμμα Ζακύνθου). http://www.youtube.com/watch?v=sygxNj61LKY

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της τελευταίας αποστολής όπως την εξιστόρησε ο Αλαν.

Από 8 έως 11 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε η δεύτερη αποστολή μέσα στο 2010 στον Αμβρακικό Κόλπο με στόχο το μαρκάρισμα 40 χελωνών. Η πρόγνωση καιρού ήταν πολύ άσχημη για τις 11 Σεπτεμβρίου και έτσι έπρεπε να πετύχουμε το στόχο μας στις 3 πρώτες μέρες της αποστολής μας.

Πρώτη μέρα: Δυστυχώς η πρώτη μέρα πήγε χαμένη λόγω μιας απρόβλεπτης βλάβης στη μηχανή της βάρκας μας. Κρίμα, γιατί ο καιρός ήταν θαυμάσιος.

Δεύτερη μέρα: Το επόμενο πρωί, μετά από μια πρόχειρη νυχτερινή επισκευή, η μηχανή δούλεψε λίγο, ίσα-ίσα για να μαζέψουμε μια άρρωστη χελώνα που επέπλεε μερικές εκατοντάδες μέτρα από κει που δένουμε τη βάρκα, αλλά όχι και για να συνεχίσουμε την υπόλοιπη μέρα. Το απόγευμα η άρρωστη χελώνα ήταν ασφαλής στη δεξαμενή του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κόπραινα και ο μηχανικός μας είχε βρει ανταλλακτικό για να επισκευάσει σωστά τη μηχανή. Μέχρι να βραδιάσει είχαμε πιάσει και μαρκάρει 14 χελώνες! Πολύ καλός αριθμός για ένα απόγευμα. Μια από τις χελώνες που ανεβάσαμε στο σκάφος βάλθηκε να σταματήσει τη δουλειά μας, δαγκώνοντας δυνατά μια βαλβίδα. Ευτυχώς έσπασε μόνο το κάλυμμα της. ‘Όμως εμείς συνεχίσαμε να δουλεύουμε φουσκώνοντας κάθε τόσο με την τρόμπα.

Τρίτη μέρα: Ο καιρός άρχισε να χαλάει, συννεφιά, δυνατός άνεμος και η θάλασσα όλο κύματα. Παρόλα αυτά η ομάδα κατάφερε να πιάσει και να μαρκάρει άλλες 12 χελώνες.

Τέταρτη μέρα: Ξεκινήσαμε νωρίς για να προλάβουμε την επιδείνωση του καιρού. Με κάθε χελώνα που πιάναμε βλέπαμε την καταιγίδα να πλησιάζει. Οι βροντές ακούγονταν δυνατότερα και οι αστραπές φαίνονταν κοντύτερα. Τελικά, κατά τις 10 μας χτύπησε η καταιγίδα και αναγκαστήκαμε να μαζέψουμε γρήγορα τη βαρκούλα και τον εξοπλισμό μας και να τα στριμώξουμε στο βανάκι του Συλλόγου. Είχαμε όμως ήδη πιάσει και μαρκάρει 6 ακόμα χελώνες.

Το να πιάσουμε και να μαρκάρουμε συνολικά 32 χελώνες ήταν μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστούμε τις πολύ αντίξοες συνθήκες. Μέσα στην καταιγίδα φορτώσαμε στο βανάκι τα πράγματά μας και την άρρωστη χελώνα και ξεκινήσαμε για το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Έτσι, τέλειωσε με καλά αποτελέσματα, για άλλη μια χρονιά, το πρόγραμμά στον Αμβρακικό Κόλπο. Η άρρωστη χελώνα βρίσκεται τώρα σε καλά χέρια στο Κέντρο Διάσωσης και μόλις θεραπευθεί θα απελευθερωθεί εκεί που τη βρήκαμε.

πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ