Στην πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΕΚΑ σε θέματα δασικής προστασίας αναφέρθηκε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε επιστημονικό εργαστήριο με θέμα «αποκατάσταση δασικού οικοσυστήματος & τοπίου μετά από φυσικές καταστροφές».

«H αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η προστασία τους αποτελεί εθνική προτεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός αναπληρωτής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «για να την εξυπηρετήσουμε όπως της αναλογεί απαιτείται να την εντάξει ο καθένας στην καθημερινότητά του. Να γίνει προσωπική υπόθεση και κοινωνικό ζήτημα», όπως είπε.

Σχετικά με την εφαρμοσμένη πολιτική δασικής προστασίας και τις επιχειρησιακές προτεραιότητες του υπουργείου ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε σε δύο βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την καλύτερη δυνατή διαχείριση των δυνάμεων όσο και για την πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τον συντονισμό, τονίστηκε η απλοποίηση της διαδικασίας για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των ΟΤΑ και των φορέων τους για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, αλλά και η καθιέρωση ολοήμερων βαρδιών για τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική, για την δασοπροστασία, χρηματοδότηση για το 2013, ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε την πλήρη ενεργοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», βάσει του οποίου, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, προβλέπονται 54 έργα συνολικού προϋπολογισμού 49.171.510,26 ευρώ.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός αναπληρωτής, η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ), υποστηρίζει τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζονται και δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της εποπτείας και φύλαξης τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για την υπηρεσία του εθελοντισμού, ως προστιθέμενη αξία στον συντονισμό των υπηρεσιών του κράτους. «Άλλωστε η πιο καλή από τις “καλές πρακτικές” είναι σίγουρα η συνεννόηση για τα βασικά και η συνεργασία για τα θεμελιώδη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιστημονική συνάντηση διοργανώνεται από τον ελληνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Κοινωφελών Έργων -φορέας υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης καμένης δασικής έκτασης Αγ. Μαρίνας – Ν. Μάκρης του Πεντελικού Όρους- σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και το τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».