Η γιγάντια σαλαμάνδρα της Ιαπωνίας, που φτάνει σε μήκος το 1,5 μέτρο και σε βάρος τα 36 κιλά, μπορεί εύκολα σε κλάσματα δευτερολέπτου να κόψει ένα κομμάτι από το δάχτυλο ενός ανθρώπου.

Τα αμφίβια, που έχουν γλοιώδη υφή και εξογκώματα στο δέρμα τους, δεν έχουν υποστεί καμία αλλαγή εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Κάποτε έφτασαν στα πρόθυρα εξαφάνισης, καθώς κυνηγήθηκαν ανελέητα για τροφή, ωστόσο σήμερα προστατεύονται ως απειλούμενα είδη στην Ιαπωνία, που διεξάγει προγράμματα για την αναπαραγωγή του είδους σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Σπάνια έρχεται κανείς αντιμέτωπος με τις γιγάντιες σαλαμάνδρες καθώς κυκλοφορούν μόνο τη νύχτα, σε ρυάκια και περιοχές με υγρασία κοντά στα βουνά.

«Το να γνωρίζουμε τις συνθήκες που απαιτούνται για την αναπαραγωγή της σαλαμάνδρας είναι σημαντικό για να προστατεύσουμε το είδος στην άγρια φύση», δήλωσε ο Tim Johnson, φυσιολάτρης που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των αμφιβίων στα βουνά.

Το μουσείο φύσης Hanzake στην επαρχία Shimane στην Ιαπωνία υλοποιεί το πρώτο πρόγραμμα αναπαραγωγής του είδους σε δεξαμενή εσωτερικού χώρου.

Οι γιγάντιες σαλαμάνδρες αναπαράγονται με εξωτερική γονιμοποίηση. Το θηλυκό γεννά εκατοντάδες αυγά τα οποία γονιμοποιεί το αρσενικό, αφού πρώτα κατατροπώσει τους αντιπάλους του.

Το πρόβλημα είναι ότι οι γιγάντιες σαλαμάνδρες δεν αναπαράγονται εύκολα σε συνθήκες αιχμαλωσίας, οπότε το μουσείο έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διαμορφώσει το ιδανικό περιβάλλον με συγκεκριμένη οξύτητα νερού, θερμοκρασία, φωτισμό και αέρα.

Μετά από αρκετές προσπάθειες, το πρόγραμμα απέδωσε καρπούς και η θηλυκή γιγάντια σαλαμάνδρα Sachiko γέννησε 500 αυγά τα οποία γονιμοποιήθηκαν από την αρσενική σαλαμάνδρα Daigoro.

Αν και οι γονείς θα βρουν τα νεογέννητα αξιολάτρευτα όταν γεννηθούν, οι περισσότεροι δεν θα έχουν την ίδια γνώμη αφού οι γιγάντιες σαλαμάνδρες της Ιαπωνίας περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 31 ασχημότερα ζώα.

Πηγή: econews.gr