Greenpeace: Μόνο 1 στους 10 Έλληνες γνωρίζει τη σημασία του σήματος της ανακύκλωσης συσκευασιών

«Ιδιαίτερα ελλιπής η γνώση μας για το τι είναι τελικά ανακυκλώσιμο»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:19
24/10/2019
Greenpeace: Μόνο 1 στους 10 Έλληνες γνωρίζει τη σημασία του σήματος της ανακύκλωσης συσκευασιών
8
loading

Διαδικτυακή έρευνα της Greenpeace, στην οποία συμμετείχαν 6.631 ερωτηθέντες απ΄ όλες τις γωνιές της χώρας, αποκαλύπτει ότι περίπου 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως η μείωση του πλαστικού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το περιβάλλον, αλλά μόνον ένας εξ αυτών γνωρίζει την πραγματική σημασία του βασικότερου σήματος της ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, του γνωστού ως Green Dot.

Με την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την επικείμενη νομοθεσία για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, στην πρωτοβουλία της οικολογικής οργάνωσης οι πολίτες ρωτήθηκαν για τον ρόλο που πιστεύουν ότι έχει η ανακύκλωση, αλλά και για το αν έχουν βασικές γνώσεις πάνω σε πρακτικά ζητήματα που καθορίζουν τη δυνατότητά της να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έρευνα «έτρεξε» από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2019. Ποσοστό 87,6% των συμμετεχόντων διατύπωσαν την πεποίθηση ότι η ανακύκλωση πλαστικού μπορεί να βοηθήσει δραστικά το περιβάλλον. Επιπλέον, στην πλειοψηφία τους (73%) οι ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι η ανακύκλωση αποτελεί τη σημαντικότερη παροχή βοήθειας ενός πολίτη. Μάλιστα οι μισοί δήλωσαν ότι η ανακυκλωσιμότητα, ή μη, ενός προϊόντος επηρεάζει πολύ τις αγορές τους. Σε ποσοστό 92% οι συμμετέχοντες στην έρευνα, υποστήριξαν ότι ανακυκλώνουν κάθε εβδομάδα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακύκλωση αποτελεί για την πλειοψηφία της κοινωνίας τη βασική απάντηση στο ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Συνιστά πράγματι μία βελτίωση και μία πρόοδο προς ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης. Ωστόσο, ειδικά στο κομμάτι του πλαστικού, η γνώση μας για το τι είναι τελικά ανακυκλώσιμο και το τι μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα ελλιπής» δηλώνει ο υπεύθυνος της εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Άλκης Καφετζής.

Πράγματι, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, διαπιστώθηκε εμφανές έλλειμμα γνώσης για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, σύστημα που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον μπλε κάδο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Μόνο 9,4% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα γνωρίζουν ότι το Green Dot σημαίνει πως η εταιρεία, που διαθέτει το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά, συμμετέχει σε κάποιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Ποσοστό 52% πιστεύουν πως το σήμα συμβολίζει την ανακυκλωσιμότητα της συσκευασίας, 12,5% ότι η συσκευασία είναι από ανακυκλωμένο υλικό και 26% ότι είναι όλα τα παραπάνω.

Η Greenpeace σημειώνει πως η ανακύκλωση θα βελτιωθεί μόνο όταν ο πολίτης καταλάβει ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολυπλοκότητα των συσκευασιών, που καλείται να διαχειριστεί. Ακόμα, όμως, και στο πλέον απλό παράδειγμα, όπως το πλαστικό μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους (80%) δεν γνωρίζουν πόσα είδη πλαστικού έχει ένα τέτοιο μπουκάλι. Αν η γνώση είναι περιορισμένη για μία τόσο απλή συσκευασία, τι συμβαίνει για πιο σύνθετες που έχουν πολλά στρώματα πλαστικού σε συνδυασμό με άλλα υλικά (όπως χαρτί και αλουμίνιο);

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, η οργάνωση ξεκινά αφιέρωμα στην ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα και παγκοσμίως, προκειμένου οι πολίτες να μάθουν πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν την ανακύκλωση και γιατί οι πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλουν πρωτίστως να βασιστούν σε μία ουσιαστική προσπάθεια μείωσης των παραγόμενων πλαστικών απορριμμάτων, κατά την οποία ο παραγωγός θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Οι ελληνες πολιτες το γνωριζουν…

  ...η πλακα ειναι οτι οι δημοτικοι υπαλληλοι δεν το γνωριζουν... !!! Συγκεκριμενα ρωτωντας υπαλληλους αποκομιδης δημου καμ.βουρλων.αγ.κων/νου κλπ... οι υπαλληλοι γελαγαν λεγοντας οτι οπου κ να ριξετε τα σκουπιδια σας... στα ιδια καταληγουν... ( ασχετα αν εχουν τοποθετησει πρασινους κ μπλε καδους για τα ...ματια του κοσμου!!!) Αμφιβαλετε... ??ρωτηστε????

 2. avatar Giorgis

  Εγώ πάλι θα προτιμούσα ένα άρθρο που θα έδειχνε και θα εξηγούσε όλα τα σήματα ανακύκλωσης. Και μετά με ποιο τρόπο πρέπει να τα ανακυκλώνουμε.

 3. avatar mark_13

  Ξερω ότι σου ειναι δύσκολο αλλα προσπάθησε να διαβάζεις...
  6.631

 4. avatar Ali G

  Μα για ποια ανακυκλβάση μιλάμε; Χα χα, αστειο δεν είναι; Οι μπλε κάδοι στην καλύτερη περίπτωση αποτελουν πεδίο «ανασκαφής» παντός ρομα και ρακοσυλλεκτη και χώρο που πετιούνται όλα τα απορριματα ανεξαιρέτως αφού φορτηγά ανακύκλωσης απλά δεν τους αδειάζουν ποτε μα ποτε μα ποτε! Τζάμπα μίζες πληρώσαμε γις την αγορά τους, έλα ποιον κοροϊδεύουμε τώρα

 5. avatar Βρε καραγκιόζηδες της Greenpeace

  για ποιούς μπλε κάδους μιλάτε ; Τους ανύπαρκτους ; Για ποια ανακύκλωση στην Ελλάδα μιλάτε ; Την ανύπαρκτη ; Δε ντρέπεστε καραγκιόζηδες ! Μόνο τη βενζίνη που καίμε ρε απατεώνες για να βρούμε ένα μπλε κάδο , ξέρετε τι πρόβλημα δημιουργούμε στο περιβάλλον ;

 6. avatar απαντηση στον Κ.Σ.

  εχει δικαιο διοτι εδω εμεις προτιμουμαι να τα πεταμε στους δρομους οπου βρεθουμε
  παρα λογικα να επιστρεφονται εναντι των 0,25€ πισω και τουτο διοτι πολλες φορες
  παω στο εξωτερικο και αγοραζοντας νερο ή κατι αλλο που εχει ανακυκλωση το χρεωνουν
  και δινοντας πισω παιρνω το λεφτα χρεωσης πισω
  ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ και ΛΟΓΙΚΟ
  Εμεις ποτε θα το κανουμε αυτό????
  ερωτηση ή απνατηση θα δωση το ελληνικο κρατος
  ...................................

 7. avatar επιστροφη ναι ή οχι ή 0,25€?????

  == Μόνο 1 στους 10 Έλληνες γνωρίζει τη σημασία του σήματος της ανακύκλωσης συσκευασιών=
  ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟ Η ΕΠΕΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΑΣ,
  Εεπειδη ζω στο εξωτερικό και εδω σε καθε αντικειμενο γραφεται εαν πρεπει η οχι το
  αντικειμενο να ειναι ειτε δια ανακλυκλωση ή οχι θα ηθελα να σας κανω μια διορθωση οτι,
  θα πρεπη να γραφεται οτι = 1 στους 10.000.000 = γνωριζει το σημα ή την σημασία τής
  ανκυκλωσης, λυπαμαι αλλα υτη ειναι η === ΑΛΗΘΕΙΑ++===
  Οταν η ΕΛΛΑΣ εξαγει προϊόντα εκ των οποίως ειναι υποχρεωτικό το σημα επιστροφης της
  πχ. φιάλης νερού ή κουτι μπυρας κ.α τοτε διατι δεν το χρεωνει εν ΕΛΛΑΔΙ και αυτο εναντι
  των 0,25 €??
  Εχω γραψει ποσες φορες στις υπηρεσίες της ελλαδος και ητο τοσο η αγενεια ωστε δεν
  ειχαν την ευκαιρία να δωσουν εστω μια θετική ή αρνητική απαντηση.
  διατελώ
  φιλικωτατα
  Κ.Σ.

 8. avatar Chatolias

  Σώπα ρε γκρινπισ
  Τους έχεις ρωτήσει έναν έναν?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει