Στην ευρύτερη περιοχή της Ιεροπηγής στην Καστοριά ξεκίνησαν σήμερα μαζικοί εμβολιασμοί σε ποιμενικούς σκύλους, κυνηγόσκυλα αλλά και αδέσποτα σκυλιά, μετά τη διαπίστωση του δεύτερου κρούσματος λύσσας σε σκύλο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, ο σκύλος θανατώθηκε, ωστόσο νωρίτερα είχε δαγκώσει τον βοσκό – ιδιοκτήτη του, έναν ακόμη κτηνοτρόφο και έναν κυνηγό που λαμβάνουν φαρμακευτική αντιλυσσική αγωγή. Επίσης δάγκωσε οκτώ σκύλους και δύο πρόβατα τα οποία επίσης θανατώθηκαν και αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν μεταδόθηκε και σε αυτά ο ιός της λύσσας.

Όλα τα δεδομένα εξετάστηκαν σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία επιστημονικού συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πρώτο κρούσμα λύσσας είχε εντοπιστεί πριν από ένα μήνα σε αλεπού στην τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας του δήμου Βοΐου, ενώ το δεύτερο πριν από πέντε μέρες στην Ιεροπηγή.

«Πρόκειται για σοβαρή περίπτωση. Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι δήμοι, που έχουν την ευθύνη για τα αδέσποτα, πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να γίνουν όλα αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως ο άμεσος εμβολιασμός όλων των ποιμενικών, των κυνηγόσκυλων και των αδέσποτων. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε δεύτερο περιστατικό, σημαίνει ότι δεν έγινε 100% αυτό που έπρεπε» σχολιάζει στο ΑΜΠΕ ο κ. Σαββόπουλος. Παράλληλα τονίζει ότι η Περιφερειακή Ενότητα προμηθεύτηκε εμβόλια και κολάρα για τα ζώα ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για εμβόλια και για τους ανθρώπους και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας την αποστολή τους ώστε να εμβολιαστούν προληπτικά υπάλληλοι της διεύθυνσης κτηνιατρικής και μέλη των ειδικών συνεργείων που έχουν δημιουργηθεί για την συλλογή των αδέσποτων.

Η περιοχή της Ιεροπηγής βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία, όπου έχει ταυτοποιηθεί ο ιός της λύσσας. Ο ιός είχε να παρουσιαστεί από το 1987 οπότε εμφανίστηκε σε έναν κυνηγετικό σκύλο στην περιοχή του Έβρου.