Με εξαφάνιση απειλούνται πολλά είδη φυτών και ζώων στη χώρα μας, όπως η μεσογειακή φώκια το κόκκινο ελάφι, το τσακάλι, ο μαυρόγυπας, η καφέ αρκούδα και το θαλάσσιο φυτό ποσειδωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Μέσα από τη θέσπιση προστατευόμενων περιοχών, όπως τα Εθνικά Πάρκα διαφυλάσσεται και προστατεύεται η φύση και συνεπώς και η βιοποικιλότητα. Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Εθνικών Πάρκων» γιορτάζεται στις 24 Μαΐου.

Ένα από τα 17 Εθνικά Πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι και το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο φιλοξενεί στα 930.000 στρέμματα του σημαντικά οικοσυστήματα, όπως το Δέλτα του Νέστου και οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και πολλά είδη φυτών και ζώων.

Το Δέλτα του Νέστου θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, αλλά και της Ευρώπης και για αυτό από το 1971 εντάχθηκε στους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας (Σύμβαση Ραμσάρ).

Οι βιότοποι του Δέλτα Νέστου παρουσιάζουν μια εξαιρετική ποικιλία και συνθέτουν ένα μωσαϊκό που ευνοεί την άγρια ζωή. Στο τμήμα του ποταμού Νέστου από το φράγμα Τοξοτών μέχρι τις εκβολές του με μήκος 27 χιλιόμετρων διατηρείται ένα κομμάτι του φημισμένου και μεγαλύτερου στα Βαλκάνια παραποτάμιου δάσους το Κοτζά-Ορμάν (Μεγάλο Δάσος), με έκταση που άγγιζε τα 125.000 στρέμματα και δένδρα που έφταναν τα 40 μέτρα ύψος, ενώ ο κορμός τους έφτανε σε πλάτος τα δύο μέτρα.

Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 4.500 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Στο Δέλτα του Νέστου έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 30 είδη ψαριών γλυκού νερού καθώς και 277 είδη πτηνών. Στο παραποτάμιο δάσος υπάρχει μη εκτρεφόμενος πληθυσμός Κολχικού Φασιανού , ένας από τους δυο μοναδικούς φυσικούς πληθυσμούς της Ευρώπης. Στο Δέλτα επίσης είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου φιλοξενείται η Αγκαθοκαλημάνα, αλλά και ο μεγαλύτερος πληθυσμός Τσακαλιού της Ελλάδας.

Η Βιστωνίδα είναι ένας από τους ομορφότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, με έκταση 42.000 στρέμματα και μέσο βάθος 2,5 μέτρα. Η ιδιαιτερότητα της λίμνης έγκειται στο γεγονός ότι στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ποικιλία σε είδη χλωρίδας και πανίδας. Μέχρι σήμερα στη λίμνη έχουν καταγραφεί 21 είδη ψαριών, δύο από τα οποία είναι ενδημικά, η Γελάρτσα και η Θρίτσα ενώ από τα στόμια επικοινωνίας με τη θάλασσα εισέρχονται και θαλασσινά είδη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται σε 37.

Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών που συναντάμε στην περιοχή είναι εντυπωσιακός, τόσο σε αριθμούς όσο και σε ποικιλία ειδών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 326 είδη πουλιών με σημαντικότερο το Κεφαλούδι, τον Αργυροπελεκάνο τους Ερωδιούς και τα Φοινικόπτερα

Η λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη, με έκταση περίπου 3.200 στρέμματα και μέσο βάθος 1 μέτρο. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 220 είδη φυτών. Επίσης είναι σημαντική σε διεθνές επίπεδο για την ορνιθοπανίδα της. Έχουν παρατηρηθεί 233 είδη πουλιών από τα οποία 118 αναπαράγονται στην περιοχή, όπως η Βαλτόπαπια ο Πορφυροτσικνιάς και ο Κρυπτοτσικνιάς.

Η παρουσία των ερπετών είναι επίσης σημαντική καθώς από τα 23 είδη τα 21 είναι σπάνια όπως η Βαλτοχελώνα και από τα 6 είδη αμφιβίων τα 5 είναι προστατευόμενα και σπάνια όπως ο Τρίτωνας. Έχουν παρατηρηθεί 45 είδη θηλαστικών από τα οποία τα 30 είναι προστατευόμενα από την ελληνική νομοθεσία, με σημαντικότερο την Βίδρα. Στην Ισμαρίδα και τον γειτονικό ποταμό Φιλιούρη έχουν καταγραφεί επίσης 37 είδη ψαριών.