Τα υπερπόντια εδάφη της άλλοτε βρετανικής αυτοκρατορίας, νησιά Τριστάν ντα Κούνια στον Νότιο Ατλαντικό, έχουν τα δικά τους μυστικά.

Στα νησιά, που βρίσκονται 2.800 χιλιόμετρα από τη Νότια Αφρική, συναντώνται σπάνια είδη πουλιών τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στα συγκεκριμένα μέρη υπάρχουν 33 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πιγκουίνοι, παπαγάλοι και άλμπατρος των οποίων ο πληθυσμός παρουσιάζει αισθητή μείωση.

Το άλμπατρος κινδυνεύει με εξαφάνιση από τα ξενικά είδη κυρίως στο Νησί Γκάφ, όπου αναπαράγεται αποκλειστικά. Τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρθηκαν στα νησιά διάφορα είδη και μεταξύ αυτών ήταν γάτες, τρωκτικά και χοίροι, τα οποία εξαφανίζουν τα νεογνά στις φωλιές τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποντίκια που δεν έχουν εχθρούς στο νησί απέκτησαν τριπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με το συνηθισμένο, ενώ κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι προκαλούν το θάνατο περίπου 1000 νεογνών άλμπατρος.

Μείωση παρουσιάζει και ο πληθυσμός των βορείων λοφιοφόρων πιγκουίνων στο ίδιο νησί, εξαιτίας της διατάραξης της τροφικής αλυσίδας από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο αξιωματούχος της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης RSPB, Γκράχαμ Ματζ, δήλωσε: «Στα υπερπόντια εδάφη μας, βρίσκονται περισσότερα απειλούμενα είδη απ’ ό,τι σε ολόκληρη την Ευρώπη» και σημείωσε ότι για την προστασία τους πρέπει να διατεθούν κονδύλια δέκα φορές μεγαλύτερα από το 1,5 εκατομμύριο λίρες που δαπανάται ετησίως από την κυβέρνηση.

Οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι στο μέλλον θα υποστούν μείωση και άλλα είδη που κινδυνεύουν, όπως για παράδειγμα το μπλε ιγκουάνα των Νησιών Καϊμάν και ορισμένες χελώνες νησιών της Καραϊβικής. Σε αυτό θα συμβάλει η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος από το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.