Αθλητές παρκούρ επιστράτευσαν οι επιστήμονες για να μελετήσουν πώς μετακινούνται οι ουρακοτάγκοι στα δάση. Στόχος της έρευνας που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ είναι η αναπαράσταση του ταξιδιού των ουρακοτάγκων, σκαρφαλώνοντας και πηδώντας από δέντρο σε δέντρο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μελέτη θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών στα ταξίδια των ζώων.

Οι αθλητές παρκούρ μετακινούνται στην πόλη σκαρφαλώνοντας σε κτίρια και υπερπηδώντας φυσικά και τεχνητά εμπόδια, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα τους.

Υπό αυτή την έννοια το παρκούρ έχει κοινά σημεία με τον τρόπο που κινούνται οι ουρακοτάγκοι, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, συνδέονται στενά με τους ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες θα υπολογίσουν την ενέργεια που καταναλώνουν οι ουρακοτάγκοι στις μετακινήσεις τους, μετρώντας την κατανάλωση οξυγόνου των αθλητών παρκούρ που κάνουν τις ίδιες κινήσεις.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες θα εφοδιαστούν με ειδικά όργανα που καταγράφουν την κατανάλωση οξυγόνου αλλά και τις κινήσεις τους.

Ο ουρακοτάγκος του Βόρνεο περιλαμβάνεται στην «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) με τα απειλούμενα είδη.

Σύμφωνα με τη Δρ. Susannah Thorpe, επικεφαλής της έρευνας, η μελέτη θα συμβάλλει στη διατήρηση του είδους και στην επανένταξη των ουρακοτάγκων στην άγρια φύση.

Πηγή: econews.gr