Σε ευθανασία υποβλήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Όρεγκον η Κία, μία από τις τελευταίες εναπομείνασες λεοπαρδάλεις Αμούρ, ένα αιλουροειδές 20 χρόνων που υπέφερε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

«Δεδομένου ότι έχουν απομείνει λιγότερα από 300 τέτοια ζώα στον πλανήτη, κάθε θάνατος είναι ιδιαίτερα σημαδιακός», είπε η ‘Ειμι Κάτινγκ, επικεφαλής της φροντίδας ζώων στον κήπο. Οι λεοπαρδάλεις Αμούρ (Panthera pardus orientalis) είναι το σπανιότερο αιλουροειδές στον κόσμο και τα περισσότερα βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους. Η Κία γέννησε συνολικά εννιά μικρά ή 3% του συνολικού πληθυσμού των λεοπαρδάλεων Αμούρ, κατά τη διάρκεια της ζωής της.

«Έζησε μια καλή ζωή, μεγάλωσε μια σειρά από μικρά και ήταν εξαιρετική μητέρα», είπε η Σίνθια Κράιντερ, η οποία διευθύνει τις προσπάθειες της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων να αυξήσουν και συντηρήσουν τον πληθυσμό των συγκεκριμένων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι πληθυσμοί της τεράστιας γάτας, που ζει μόνο στη βόρεια Κίνα και στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας (και την περιοχή Αμούρ, από όπου πήραν μια από τις ονομασίες τους), έχουν αποδεκατιστεί από παράνομο κυνήγι, αιμομικτική διασταύρωση και πυρκαγιές. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο 70 τέτοιες λεοπαρδάλεις ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με την WWF η λεοπάρδαλη Αμούρ μπορεί να τρέξει με ταχύτητα μέχρι και 59,5 χιλιόμετρα την ώρα και έχει καταγραφεί να πηδάει σε μήκος πάνω από 5,7 μέτρα οριζόντια και μέχρι και 3 μέτρα κάθετα στον αέρα. Οι λεοπαρδάλεις ζουν 10-15 χρόνια και σε ζωολογικούς κήπους μέχρι και 20.

Τα παιδιά της Κία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αναπαραγωγής και συντήρησης νέων γενεών της λεοπάρδαλης Αμούρ, είπαν οι αξιωματούχοι του ζωολογικού κήπου.