Νωρίτερα φέτος, ο δορυφόρος Terra της NASA βρισκόταν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού όταν ένα από τα όργανά του τράβηξε μια φωτογραφία με μερικά παράξενα σύννεφα.

Τα σύννεφα έμοιαζαν σαν κάποιος να είχε τρυπήσει τον ουρανό.

Αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Οι ερευνητές το παρατηρούν από τη δεκαετία του 1940, σύμφωνα με τη NASA. Ωστόσο μόνο πριν από περίπου 15 χρόνια οι επιστήμονες βρήκαν τελικά μια εξήγηση.

Το φαινόμενο ονομάζεται επίσημα σύννεφα cavum, αλλά μερικές φορές οι επιστήμονες τα αποκαλούν σύννεφα διάτρησης. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλα που γίνονται ορατά από το έδαφος και στο διάστημα.

Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι τα έχουν μπερδέψει με ιπτάμενους δίσκους ή άλλα ασυνήθιστα φαινόμενα, καθώς δεν μοιάζουν με τα σύννεφα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Και, στην πραγματικότητα, δεν είναι συνηθισμένα σύννεφα, αφού, αν δεν υπήρχε η ανθρώπινη τεχνολογία, τα σύννεφα cavum δεν θα εμφανίζονταν ποτέ.

Σχηματίζονται όταν τα αεροπλάνα πετούν μέσα από νέφη αλτοσωρευτικής, μεσαίου επιπέδου (σύννεφα κατασκευασμένα από υπερψυγμένα σταγονίδια), σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2010 και το 2011.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Langley της NASA ανακάλυψαν το 2010 ότι όσο πιο μικρή ήταν η γωνία του αεροπλάνου που διέρχεται από τα σύννεφα, τόσο μεγαλύτερα θα ήταν τοι κοίλο που άφηνε πίσω.

Η ανάλυση έδειξε ότι οποιοσδήποτε τύπος αεροπλάνου θα μπορούσε να παράγει σύννεφα κοίλου.

Ο δορυφόρος Terra της NASA κατέγραψε φωτογραφίες μιας «συστάδας» νεφών κοίλου κοντά στη δυτική ακτή της Φλόριντα στις 30 Ιανουαρίου.

Οι περισσότερες από 1.000 πτήσεις τη ημέρα που προέρχονται από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο δορυφόρος Terra έχει σχεδιαστεί για να μελετά τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα της Γης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο για να χαρτογραφήσουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και των φυσικών καταστροφών.