Όσο κι αν έχει εξελιχθεί η γαστρονομία στην πόλη και η διεθνής κουζίνα, με τις fusion γεύσεις και τα μοντέρνα twists να πρωταγωνιστούν στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, οι αυθεντικές μπακαλοταβέρνες στην Αττική θα έχουν πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

Με καλτ ατμόσφαιρα και ρουστίκ σκηνικό, προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία σε όσους τις επιλέξουν για την έξοδό σας.

Το Ειδικόν

Το Ειδικόν

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38) ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Μετρώντας έναν αιώνα λειτουργίας διαθέτει λιγοστά τραπέζια και πιάτα, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα. Φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι στα περιζήτητα πιάτα του Ειδικόν.

 Η ταβέρνα του Αξώτη

Ταβέρνα Αξώτη

Για περισσότερα από 60 χρόνια όσοι είναι γνώστες του κέντρου, ξέρουν πολύ καλά που να απευθυνθούν για νόστιμο φαγητό και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η ταβέρνα του Αξώτη συναντάται στο ίδιο σημείο στο Πολύγωνο (Παπαρσένη 15) από τότε που πρωτολειτούργησε και φημίζεται ιδιαιτέρως για το βαρελίσιο κρασί που φτιάχνουν οι σημερινή ιδιοκτήτες της ταβέρνας (εγγόνια του ιδρυτή της ταβέρνας), η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της ως οινοπωλείο. Στα της κουζίνας ζουμερό μπιφτέκι, όπως πρέπει ψημένο παϊδάκι και φρεσκοκομμένες πατάτες στις κορυφαίες επιλογές.

Δίπορτο

Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου της Αθήνας (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.

Κατσούρμπος

Με ρετρό διακόσμηση που θυμίζει κάτι από μπακάλικο άλλης εποχής, ο Κατσούρμπος σας υποδέχεται στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι (Αμύντα 2) στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του, που θυμίζει περισσότερο επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, παρά εστιατόριο. Εδώ η κρητική κουζίνα έχει την τιμητική της με πεντανόστιμες προτάσεις από το αγαπημένο νησί της Κρήτης, όλες φτιαγμένες με αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρητικά χόρτα κ.α.), επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την εποχικότητα. Δοκιμάστε αρνί με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χοχλιούς μπουμπουριστούς, καλιτσούνια με μάραθο και άγρια χόρτα.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μια από τις πιο επιτυχημένες αποδόσεις σύγχρονου μπακάλικου-ταβέρνας, με την αισθητική του να μας υπενθυμίζει το πώς έμοιαζαν τα παντοπωλεία κατά τις παλαιότερες δεκαετίες. Η κουζίνα του διαθέτει παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με μοντέρνα λογική. Το πρώτο εστιατόριο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας, επί της Μητροπόλεως (νο 12- 14), ενώ τα άλλα δύο λειτουργούν στην Κηφισιά και το Χαλάνδρι. Το μενού, εκτός από τα πιάτα ημέρας που προτείνει, διαθέτει πλούσιες σαλάτες, ποικίλα ορεκτικά που βάζουν σε πειρασμό, αλλά και νόστιμα πιάτα εμπνευσμένα από ελληνικές συνταγές, που γίνονται πραγματικά περιζήτητα.