Τι εννοούμε με τον όρο «αντρικές ταινίες»; Περιπέτεια, δράση, πιστολίδι, «καφρίλα», καταδίωξη, σασπένς, ρομάντσο (με όρια!), χιούμορ, ό,τι ψάχνεις δηλαδή από το σινεμά.

Κι εδώ στα έχει δώσει όλα απλόχερα! Οι μετρ της κινηματογραφικής αφήγησης στην υπηρεσία του άντρα λοιπόν…

Κάθε λίστα βέβαια «top ΧΧ» δεν μπορεί αναγκαστικά να τα συμπεριλάβει όλα, άσε που συνήθως αφήνει έξω περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει! Πόσο μάλλον στον κινηματογράφο, που είναι πραγματικά ανεξάντλητος.

Αυτές ωστόσο οι ταινίες έχουν κάτι να πουν στον άντρα, γι’ αυτό και φιγουράρουν στη λίστα μας…

Για πάμε!

Scarface (Ο Σημαδεμένος) – 1932

Το -επίσης καταπληκτικό- remake του Brian De Palma με τον Al Pacino και τη Michelle Pfeiffer το ξέρεις φυσικά. Το πρωτότυπο ωστόσο το ‘χεις δει; Σκηνοθεσία του μετρ Howard Hawks και στον πρωταγωνιστό ρόλο ο Paul Muni. Γκαγκστερική υστερία από τα παλιά. Ανεκτίμητο!

Casablanca – 1942

Κάθε ταινία που πρωταγωνιστεί ο θρύλος Humphrey Bogart είναι προφανώς «αντρική». Η Casablanca ωστόσο είναι η καλύτερη στιγμή του (και από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές γενικότερα!). Ηρωισμός, αντρίλα, κυνικότητα, έρωτας, αξίες που απαιτούν τον σεβασμό μας…

The Wild One (Ο Ατίθασος) – 1953

«Ενάντια σε τι επαναστατείς, Τζόνι;». Ολόκληρη η ταινία απαντά στην απλή αυτή ερώτηση! Ο επίσης θρύλος Marlon Brando ενσαρκώνει το πρότυπο της βαρβατίλας, τον εξεγερμένο «αλήτη» με το δερμάτινο τζάκετ. Μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές…

Rebel Without a Cause (Επαναστάτης χωρίς Αιτία) – 1955

Αν ο «Ατίθασος» άνοιξε την πόρτα σε έναν νέο κόσμο, τότε ο «Επαναστάτης χωρίς Αιτία» ξεχαρβάλωσε την πόρτα και έκοψε κάθε δεσμό με τα παλιά! Ακόμα σοκάρει το τρισμέγιστο ίνδαλμα που ακούει στο όνομα James Dean. Αμφιβολία κανείς;

Vertigo (Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου) – 1958

Τι να πρωτοπείς για το αριστούργημα του μετρ του σασπένς Alfred Hitchcock; Μπορεί να μοιάζει με ψυχολογικό θρίλερ, είναι ωστόσο πολλά περισσότερα. Το βάθος της ταινίας και τα «στρώματα» της προσωπικότητας του James Stewart δεν μπορεί να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Όσο για την πλοκή, κομψοτέχνημα!

Breathless (Με Κομμένη την Ανάσα) – 1960



Ο σούπερ άνετος Jean-Paul Belmondo σε έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς σταθμούς. Το αριστούργημα του πρωτεργάτη του «Νέου Κύματος» Jean-Luc Godard μαγεύει ακόμα με την αφήγηση και την original ματιά του. Σημείωση: αν βλέπεις σήμερα κινηματογράφο όπως τον βλέπεις, σε κάτι τέτοιους σκηνοθέτες το χρωστάς…

Blow Up -1966

Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, απίστευτα μοντέρνο! Ο «πολύς» Michelangelo Antonioni σκηνοθετεί την ταινία-σταθμό στα χρονικά του σινεμά. Εκεί που το μυστήριο μπλέκεται με φόρμες οριακές, ο κινηματογράφος είναι στα καλύτερά του. Αν δεν το ‘χεις δει, να το δεις!

If (Αν) – 1968

Αν η εξέγερση κόντρα στην εξουσία δεν είναι απόλυτα αντρική, τότε τι είναι; Ενταγμένο στο επαναστατικό κλίμα του Μάη του ’68, το «διαμαντάκι» του Lindsay Anderson προκαλεί ακόμα και σήμερα τα χρηστά ήθη. Όσο για τον Malcolm McDowell στον ρόλο του ανήσυχου πιτσιρικά, φαινόταν η δουλειά ότι αργότερα θα πρωταγωνιστούσε στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι»…

Bullit – 1968

Πολλές ταινίες διεκδικούν τον τιμητικό τίτλο «αντρικές», κανείς ωστόσο δεν μπορεί να βγάλει από τον θρόνο του τον βασιλιά Steve McQueen! Οι σκηνές καταδίωξης δεν έχουν όμοιό τους στην κινηματογραφική ιστορία, κάνοντας τις μετέπειτα ταινίες με αυτοκίνητα να φαντάζουν απλές οδοντόπαστες… Όσο για τον Steve McQueen, τον βλέπεις στο πλέον διαβολικό του κρεσέντο.

Easy Rider (Ξένοιαστος Καβαλάρης) – 1969

Καμιά ταινία δεν αποτύπωσε καλύτερα το ελευθεριακό κλίμα της δεκαετίας του ’60 από το ψυχεδελικό αυτό road movie! Η άσκοπη περιπλάνηση των Dennis Hopper και Peter Fonda και η αναζήτηση ενός άλλου τρόπου ζωής στοίχειωσαν μια ολόκληρη γενιά. Στα «συν» της ταινίας, η εμφάνιση-έκπληξη του πιτσιρικά τότε Jack Nicholson…

A Clockwork Orange (Το Κουρδιστό Πορτοκάλι) – 1971

Stanley Kubrick και Malcolm McDowell συνεργάζονται σε μια από τις πλέον «προχωρημένες» κινηματογραφικές παραγωγές που είδαμε ποτέ στη σκοτεινή αίθουσα. Η κοινωνία σε παρακμή και η απίστευτα βίαιη συμμορία του McDowell του δίνει και καταλαβαίνει! Το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες ήταν απαγορευμένη για 27 ολόκληρα χρόνια συμβάλλει φυσικά στον μύθο της. Πρέπει να συνεχίσουμε;

The Godfather (O Νονός) – 1972

Ο Francis Ford Copolla δημιουργεί ένα παγκόσμιο κινηματογραφικό αριστούργημα και κλείνει μια για πάντα τη συζήτηση περί μαφίας. Marlon Brando, Al Pacino και James Caan «κεντάνε» με την ερμηνεία τους σε μια ταινία που οφείλεις να έχεις δει. Είναι τριλογία, οπότε πιάσε δουλειά!

Mean Streets (Κακόφημοι Δρόμοι) – 1973

Ο Martin Scorsese σκηνοθετεί Harvey Keitel και Robert De Niro σε μια από τις κορυφαίες στιγμές όλων τους! Αφοσίωση, ενοχή και λύτρωση στην πεμπτουσία της τέχνης του κινηματογράφου…

Taxi Driver (Ο Ταξιτζής) – 1976



Η προσπάθεια του σαλεμένου βετεράνου του Βιετνάμ Robert De Niro να σώσει από την πορνεία τη λολίτα Jodie Foster δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Martin Scorsese δίνει νέο νόημα στο decadence και το βίαιο ξέσπασμα! Στα «ατού» φυσικά και η Cybill Shepherd…

Apocalypse Now (Αποκάλυψη Τώρα) – 1979

Το αντιμιλιταριστικό κομψοτέχνημα του Francis Ford Copolla είπε ό,τι έπρεπε να ειπωθεί για τον πόλεμο (του Βιετνάμ) και την παράνοια των καραβανάδων. Martin Sheen, Marlon Brando και Robert Duvall σε μια αποκαλυπτική ταινία. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη «πολεμική» ταινία του σινεμά…

Raging Bull (Οργισμένο Είδωλο) – 1980

Ο συναισθηματικά ασταθής μποξέρ Robert De Niro σε ένα μάθημα ζωής. Είναι ο βίαιος χαρακτήρας του που του δίνει τη δόξα μέσα στο ρινγκ και ταυτόχρονα του καταστρέφει τη ζωή. Ευχαριστούμε Martin Scorsese! Τι να σου πει κι ο Ρόκι;

Blade Runner – 1982

Μελλοντολογικά εργάκια θα βρεις πολλά, μόνο το Blade Runner ωστόσο προέβλεψε ποια θα ήταν η κατάσταση στα τέλη του 20ού αιώνα είκοσι χρόνια πριν! Ο Riddley Scott σκηνοθετεί με μαεστρία το δυστοπικό sci-fi που έβγαλε το είδος από την ντουλάπα και ο Harrison Ford έδωσε στον «μπάτσο» νέο νόημα. Όσο για τις ρέπλικες, υπομονή και θα τις δούμε κι αυτές…

Reservoir Dogs – 1992

Κι επειδή ο κινηματογράφος δεν σταμάτησε στο ’80, πάρε και μια γερή δόση από ντελιριακό πιστολίδι και χαοτικούς διαλόγους! Ο Quentin Tarantino δίνει άλλη διάσταση στις γκαγκστερικές ταινίες, ενώ το cast (Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi) παραδίδει μαθήματα παραλόγου…

Casino – 1995

Ο Martin Scorsese ξαναχτυπά με την «ταφόπλακα» των ταινιών για τον τζόγο! Απληστία, εξαπάτηση, χρήμα, δύναμη και φονικά σε μια ακραία κινηματογραφική ενσάρκωση του καζινόκοσμου. Robert De Niro, Joe Pesci και μια Sharon Stone να την πιεις στο ποτήρι…

The Big Lebowski (Ο Μεγάλος Λεμπόφκσι) – 1998

Αν υπάρχει ο ορισμός της cool ταινίας, ο «Μεγάλος Λεμπόφκσι» πρέπει να συνοδεύει το λήμμα στο λεξικό! Άνεργος, χωρίς μέλλον και προοπτικές, αλλά δεν βαριέσαι, βλέπουμε. Μια μεγάλη στιγμή των αδερφών Cohen με έναν Jeff Bridges «θεό»! Πόσες ταινίες ξέρεις άλλωστε που έχουν φτιαχτεί θρησκείες προς τιμήν τους;

Έχεις να προσθέσεις κάτι στη λίστα;