Την Κυριακή 28 Απριλίου το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μια άλλη πλευρά της λαϊκής δημιουργίας, τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, τις δημιουργίες δηλαδή των λαϊκών αφηγητών που περνούσαν από στόμα σε στόμα, από τη γιαγιά στο εγγόνι, από γενιά σε γενιά κι από τόπο σε τόπο.

Τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια υπάρχουν σε διάφορες καταγραφές. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο διαδεδομένα όσο τα παραμύθια του Άντερσεν ή των αδελφών Γκριμμ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ήρωες: ο Πολυροβυθάς δεν είναι τόσο διάσημος όσο ο Κοντορεβυθούλης.

Τα λαϊκά παραμύθια ανοίγουν εντυπωσιακούς κόσμους της φαντασίας: τα στοιχεία της φύσης αποκτούν οντότητα, τα ζώα μιλάνε, θεριά, δράκοι και άλλα φανταστικά όντα ζωντανεύουν, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τις γλώσσες των ζώων ή αλλάζουν μορφή, μαγικά αντικείμενα και συγκλονιστικές διαπλοκές συνθέτουν τις εικόνες των λαϊκών παραμυθιών που πολλές φορές κινούνται στη σφαίρα του υπερρεαλισμού ενώ ταυτόχρονα περιγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα.

Το Ελληνικό Σχέδιο επέλεξε να παρουσιαστούν να παρουσιαστούν τρεις ιστορίες με αφορμή ελληνικά παραμύθια στη μορφή για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο καθώς μία από τις σκέψεις είναι η δημιουργία ρεπερτορίου στο είδος από Έλληνες συνθέτες.

Έτσι, τρεις συνθέτες, – οι Νεφέλη Λιούτα, Δήμητρα Τρυπάνη, Τάσος Ρωσόπουλος-, δέχθηκαν το κάλεσμά του Ελληνικού Σχεδίου και παρουσιάζουν τρία ελληνικά παραμύθια στην δική τους εκδοχή για αφηγητή και την Καμεράτα.